UPDATE ora 18.00 Patriarhul Daniel: Regele Mihai, un om cu o credinţă puternică şi care nu s-a sfiit niciodată să o mărturisească în public, trăind potrivit principiului călăuzitor al monarhiei române – ‘Nihil sine Deo!’
Patriarhul Daniel a declarat în plen că fostul suveran Mihai I a fost un credincios statornic al Bisericii Ortodoxe Române, care „nu s-a sfiit niciodată” să o mărturisească în public.
„Omagiem astăzi personalitatea luminoasă a personalităţii sale Regelui Mihai I pentru marile virtuţi care l-au călăuzit de-a lungul întregii sale vieţi – şi anume credinţa în Dumnezeu, iubirea faţă de poporul român, răbdarea în suferinţă, demnitatea în comportament şi puterea de a-i ierta pe cei ostili. Mare personalitate istorică a veacului său, monarh, mareşal al României, veteran al celui de-al Doilea Război Mondial, eroic în actul de la 23 august 1944, Regele Mihai I a fost în acelaşi timp un credincios statornic al Bisericii Ortodoxe Române. Un om cu o credinţă puternică şi care nu s-a sfiit niciodată să o mărturisească în public, trăind potrivit principiului călăuzitor al monarhiei române – ‘Nihil sine Deo!'”, a afirmat patriarhul Daniel, în şedinţa solemnă a Parlamentului.
El a vorbit despre copilăria tânărului principe Mihai, care ”s-a bucurat de educaţia duhovnicească a mamei sale, regina Elena, „o femeie deosebit de credincioasă şi evlavioasă”.
„Mai târziu, Regele avea să mărturisească adesea faptul că de la mama sa Elena a deprins obiceiul de a se ruga des, de a citi scriptura, de a frecventa biserica, de a se spovedi şi împărtăşi. Actul de abdicare forţată de la 30 decembrie 1947 şi plecarea Regelui Mihai I din România într-un îndelungat şi nedrept exil a fost o grea lovitură pentru România, dar şi pentru Biserică, deoarece în anii următori regimul comunist va începe o lungă perioadă de persecuţie împotriva bisericii şi împotriva celor care manifestau fidelitate sau admiraţie faţă de monarhie”, a mai spus patriarhul.
Potrivit Patriarhului Daniel, în exilul îndelungat al Regelui Mihai „credinţa sa puternică l-a ajutat să treacă răbdător biruitor şi demn peste toate necazurile şi nedreptăţile îndurate”. Deşi geografic departe de România, Regele Mihai a continuat să frecventeze Biserica ortodoxă, al cărui fiu spiritual era prin botez, a adăugat acesta.
Patriarhul Daniel a subliniat că Mihai I, botezat ortodox, s-a căsătorit ortodox cu regina Ana şi şi-a botezat cele 5 fiice în aceeaşi credinţă.
UPDATE ORA 16.30 Principesa Margareta: ”Bunătatea şi iertatea tatălui meu au învins toate relele secolului trecut”
Principesa Margareta a ținut un discurs în cadrul ședinței solemne a Parlamentului, dedicată Regelui Mihai I.
”Am pierdut, ca şi întreaga naţiune, un părinte. De aceea suntem uniţi în doliul nostru. Bunătatea şi iertatea tatălui meu au învins toate relele secolului trecut, înţelepciunea lui a asigurat continuitatea ţării noastre, chiar atunci când a fost departe de ţară, românii l-au privit ca pe un far luminos. Pentru aproape un secol, Regele a fost o parte din fibra statului român”, a spus aceasta.
Custodele Cooroanei a mai declarat că începe un nou timp pentru casa regală, cu aceleaşi valori ale tatălui său, care va continua să servească interesele fundamentale ale României.
”Coroana va continua să facă tot ce e posibil alături de instituţiile fundamentale pentru progresul ţării în cadrul UE şi NATO. Regele a crezut întotdeauna că e datoria noastră să fim parte integrantă a acestor eforturi”, a mai declarat Principesa Margareta, în şedinţa solemnă a plenului reunuit Camerei Deputaţilor şi Senatului, dedicată omagierii Regelui Mihai.
UPDATE ORA 15.50 Tudose: ”Este datoria de onoare a fiecărui bun român să cunoască adevărul despre omul de stat care a fost și rămâne Regele Mihai”
Premierul Mihai Tudose a declarat că Regele Mihai rămâne în istorie și că românii îi sunt datori, personalitatea vibrantă a Majestatății Sale continuând să inspire generații întregi de români.
”Este datoria de onoare a fiecărui bun român să cunoască adevărul despre omul de stat care a fost și rămâne Regele Mihai, despre curajul și demnitatea dovedite în momente cruciale ale istoriei recente a României sau despre puterea de a înțelege să renunți la binele personal, în favoarea binelui public. Sunt convins că personalitatea vibrantă a Majestatății Sale va continua să inspire generații întregi de români, care îl vor iubi cu sinceritate, așa cum și Regele Mihai și-a iubit întotdeauna poporul în acel fel unic în care numai un suveran poate să o facă”, a spus premierul.
Și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a declarat că relaţia Regelui Mihai cu Parlamentul a fost în ultimii ani una apropiată. ”Pe 25 octombrie 2011, Majestatea Sa a susţinut de la tribuna Parlamentului un discurs, după mai bine de 60 de ani de când o făcuse ultima oară, înaintea instalării la putere a regimului comunist. Din perspectiva de azi, acest discurs poate fi considerat testamentul politic al Regelui Mihai 1. Majestatea Sa a subliniat atunci, printre altele, rolul fundamental al Parlamentului într-o democraţie”, a spus liderul PSD.
Președintele Camerei a arătat că, în acelaşi discurs susținut în plenul Parlamentului, Regele Mihai a invocat valorile care trebuie să ne definească pe noi, românii.
”Cele mai importante lucruri de dobândit după libertate şi democraţie sunt identitatea şi demnitatea. Elita românească are aici o mare răspundere. Identitatea şi demnitatea. Nu este întâmplător că tocmai în jurul acestor valori încercăm să construim în ultima perioadă viitorul naţiunii. Moartea Regelui Mihai ne-a îndurerat profund. A murit un om nobil, demn şi curajos”, a spus Dragnea la şedinţa Parlamentului dedicată omagierii Regelui Mihai.
Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a arătat în discursul susținut în cadrul ședinței solemne că Regele Mihai I va rămâne în memoria colectivă ca o sursă de inspiraţie, un reper moral de neclintit, un îndemn permanent la curaj şi tărie de caracter.
„Astăzi, pentru a treia oară în istorie, Regele este din nou în Parlamentul României, alături de noi şi în mijlocul nostru. Este prezent în gândul nostru, în credinţa noastră în democraţie, în speranţele pe care ni le punem în viitorul naţiunii noastre. De această dată, Mihai al României nu va mai părăsi Parlamentul, va rămâne pentru totdeauna în memoria noastră ca o sursă de inspiraţie, ca un reper moral de neclintit, ca un îndemn permanent la curaj şi tărie de caracter”, a spus Tăriceanu.
Călin Popescu Tăriceanu a mai spus că nu i-a fost dat Regelui Mihai să poarte în împrejurări oficiale coroana de oţel a României şi nici să stea pe tronul regal într-o ceremonie solemnă.
”Am însă convingerea că Regele poartă acum pe frunte, în împărăţia cerului, cununa celor drepţi, după cum am convingerea că aici, pe pământ românesc, memoria noastră colectivă va fi de acum înainte tronul pe care Mihai I al României va rămâne pururi aşezat”, a declarat preşedintele Senatului.
UPDATE ora 15.30 Iohannis: Mihai I a fost un monarh constituțional care a apărat domnia legii, drepturile și libertățile individuale
”Onorăm astăzi, cu profund respect, memoria unei mari personalități a istoriei noastre, Regele Mihai I al României. Loial patriei și națiunii sale, el a purtat pe umeri o grea domnie în momente foarte dificile ale istoriei noastre. Obligat să înfrunte tirania, prin actul de la 23 august 1944, Mihai I a servit cauza libertății și democrației. Apoi, opunându-se cu dârzenie acaparării țării de către comuniști, a dovedit curaj și simț al datoriei. Destinul său tragic se confundă cu destinul din veacul trecut al poporului român. În lungul său exil, Regele a simbolizat speranța unei Românii renăscute și libere, la care românii nu au încetat să aspire. După căderea comunismului, a fost oprit cu brutalitate să intre în țară și să se reculeagă la mormintele iluștrilor săi înaintași. Acestor acțiuni disperate și absurde, le-a opus demnitatea și tăria caracterului său. Pentru toate aceste merite, Regele Mihai I va rămâne în amintirea poporului român ca un mare om de stat”, a spus președintele Iohannis, în discursul susținut în fața Parlamentului.
Președintele a arătat că, ”deși a domnit acum mai bine de 70 de ani, principiile sale nu aparțin trecutului, ci, dimpotrivă, sunt mai actuale ca niciodată”.
”Mihai I a fost un monarh constituțional care a apărat domnia legii, drepturile și libertățile individuale, a militat pentru instituții solide și pentru ca regulile să fie durabile, asumate și respectate. Integritatea sa este un exemplu neprețuit, iar cuvintele sale sunt astăzi la fel de elocvente, a spus șeful statului.
Președintele Klaus Iohannis a mai declarat că ”Regele a apărat cu toate puterile și prerogativele sale România în vremea domniei și a făcut tot ce i-a stat în putință mai apoi, în exil, pentru reînnodarea legăturilor tradiționale ale României cu democrațiile occidentale”. ”Evoc aici și turneele și misiunile diplomatice pe care le-a întreprins pentru aderarea României la NATO și la Uniunea Europeană, fiind convins că alegerea strategică de a orienta țara către Occident a reprezentat reîntoarcerea firească la opțiunile înaintașilor săi”, a spus președintele.
În finalul discursului, șeful statului a arătat că este datoria noastră, a tuturor, să apărăm moștenirea Regelui Mihai I.
”Prețuind memoria sa, noi toți avem datoria să asigurăm o Românie stabilă, demnă și respectată în lume, prosperă și puternică, cu un stat de drept solid, în care aspirația spre libertate și prosperitate a românilor este împlinită și în care nimeni nu este mai presus de lege. O Românie în care viața publică să fie dominată de responsabilitate, decență și competență. În definitiv, o Românie mai puternică și mai unită, pe care suntem cu toții chemați să o desăvârșim. Fie ca amintirea Regelui Mihai I să rămână veșnică în inimile noastre!”, a spus președintele în discurs.
«Vom susține orice om politic», spunea Regele Mihai în urmă cu 17 ani, «indiferent de înclinația lui ideologică, atâta vreme cât el sau ea va rămâne angajat în respectarea drepturilor omului și a libertăților individuale, în eliminarea corupției, în protejarea tuturor românilor.»
FOTO: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA
UPDATE ora 15:15. Ședința solemnă a început cu fragmente din discursul susținut de Regele Mihai în Parlament, în anul 2011.
UPDATE ora 15:10. La ședința solemnă de la Parlament participă și foștii președinți Traian Băsescu și Emil Constantinescu. Fostul președinte Ion Iliescu nu participă. Este al doilea eveniment la care Ion Iliescu lipsește, după parada de 1 Decembrie.
UPDATE ora 14:40. Custodele Coroanei, Principesa Margareta, Principele Radu Duda și Patriarhul Daniel au ajuns la Parlament, unde va avea loc ședința solemnă pentru comemorarea Regelui Mihai.
Potrivit Biroului de presă al Casei Regale, cu acest prilej Custodele Coroanei române va susţine un discurs.
Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilora au aprobat săptămâna aceasta organizarea unei Şedinţe solemne comune a Parlamentului pentru omagierea personalităţii regelui Mihai I al României.
Evenimentul va avea loc începând cu ora 15.00, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis, a senatorilor şi deputaţilor şi a invitaţilor de onoare.
Regele Mihai a murit marți, 5 decembrie, la vârsta de 96 de ani. Regele Mihai a decedat la reședința sa din Elveția. Majestatea Sa anunțase pe 2 martie 2016 că se retrage din viața publică, după ce recent a fost diagnosticat cu leucemie, urmând ca prerogativele sale să fie preluate de Principesa Margareta.
Sursa foto: Basilica.ro
Citește și: Ce zvonuri a lansat Securitatea despre Principesa Margareta. „Ar fi fost prietenă cu Valentin Ceaușescu”