UPDATE ora 11.45 Parlamentul a adoptat „Declaraţia solemnă pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu Ţara Mamă, România, la 27 martie 1918”. S-au înregistrat 19 abțineri.

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, a declarat marţi că ţara sa are nevoie de o Românie puternică pentru a rămâne cel mai fidel, solid şi onest partener al Chişinăului pe traseul său european.

„Vreau să fiţi absolut siguri că Republica Moldova are nevoie de o Românie puternică. Nu trebuie să ne fixăm pe divergenţe de perspective şi opinii. Ceea ce este absolut vital pentru palma de pământ care se numeşte Moldova ţine de consensul pe care ne dorim să îl avem din partea clasei politice româneşti cu privire la caracterul privilegiat al relaţiilor noastre şi susţinerea integrării europene ca unica opţiune de civilizaţie şi dezvoltare. Acesta ar trebui să fie un efort de echipă, depus în mod deschis şi transparent alături de partenerii României din Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii şi alte state cu viziuni similare. Numai aşa putem să ne consolidăm şi să asigurăm prosperitate cetăţenilor Republicii Moldova. România trebuie să rămână cel mai fidel, solid şi onest partener al Chişinăului pe traseul său european. Nu mai avem timp să batem pasul pe loc, să ratăm ocazii, să ne pierdem în polemici sterile, pentru că, cu cât societatea noastră este mai divizată, cu atât ne lipsim mai mult de şansa şi perspectivele unei modernizări mai rapide”, a afirmat Candu, în plenul Parlamentului de la Bucureşti.

UPDATE ora 11.40 Premierul Viorica Dăncilă a transmis, în mesajul de Centenarul Unirii, din ședința comună a Legisaltivului, că ”viitoarea şedinţă comună de Guvern care va avea loc în acest an în Rep. Moldova va întări colaborarea între Bucureşti şi Chişinău”.

”Importanţa simbolică a actului unirii Basarbiei cu România, alături de actele unirii Bucovinei şi Transilvaniei constă în faptul că populaţia acestor teritorii româneşti prin reprezentanţii săi aleşi a decis în mod democratic unirea cu ţara. Înaintaşii noştri au ştiut să utilizeze cu înţelepciune oportunitatea istorică ce li se oferea şi să pună piatră de temelie unui viitor mai bun pentru copiii lor, iar istoria le-a dat dreptate. Azi, 100 de ani mai târziu avem toate motivele să fim la fel de încrezători cum erau ei, că viitorl nostru va fi unul strălucit, atât timp cât la baza lui vor sta valorile democratice care permit dezvoltarea unei societăţi sănătoase. Eu cred cu putere că viitorul nostru va fi din nou unul comun, că ne vom reuni curând în sânul familiei europene, onorând astfel lupta strămoşilor noştri, bărbaţi, dar să nu uităm şi femeile „, a declarat Viorica Dăncilă.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că, după exemplul anului 1918, doar „vrerea” Parlamentelor de la Bucureşti şi Chişinău, exprimând voinţa poporului român din România şi din Moldova, va putea reface ceea ce a făcut Sfatul Ţării cu un veac în urmă şi „a desfăcut hotărârea arbitrară a marilor puteri totalitare în 1940”.

„Nădăjduiesc că vom găsi curajul, la Bucureşti, ca şi la Chişinău, de a lua o asemenea decizie. Numai lipsa de încredere în propria noastră capacitate de a construi împreună o naţiune democratică, liberă şi indivizibilă ne poate împiedica să ne punem şi noi semnăturile pe un act al unirii”, a susţinut Tăriceanu, la şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

El a afirmat că această şedinţă solemnă nu ar trebui să aibă numai o însemnătate istorică, oricât de „monumentală” ar fi aceasta.

Fostul premier Victor Ponta, deputat neafiliat, a făcut un apel ca proiectele importante începute în Republica Moldova, în timpul mandatului său, să fie continuate şi a subliniat că, în cazul în care România va oferi doar vorbe acestei ţări, este posibil ca la alegerile parlamentare cetăţenii moldoveni să meargă spre Rusia.

El a precizat că în 2014, având sprijinul şi prietenia României, alegerile în Republica Moldova au fost câştigate de forţe proeuropene, proromâneşti.

„În noiembrie anul acesta vor fi din nou alegeri. Dacă vor primi de la Bucureşti doar vorbe frumoase, s-ar putea ca cetăţenii Republicii Moldova să decidă la alegeri să nu vină spre România, ci să meargă spre Rusia”, a afirmat Ponta.

UPDATE ora 11.20 Custodele Coroanei române, Margareta, a declarat marţi, de la tribuna Parlamentului, că datoria de a sprijini Republica Moldova nu trebuie să cunoască limite şi nici condiţionări și a precizat că contribuţia Casei Regale la integrarea europeană a Rep. Moldova a început acum 100 de ani, în Basarabia străbunicilor săi.

Dragnea: ”Eu vreau să ne unim cu Moldova! Vreau să fim împreună în Europa, dar ca o singură naţiune”

UPDATE ora 10.30 Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea a transmis, marți, în cadrul ședinței comune, că  el își dorește unirea României cu Republica Moldova.

”Eu o spun fără echivoc, eu vreau să ne unim cu Moldova. Vreau să fim împreună în Europa, dar ca o singură națiune”, a spus liderul PSD, de la tribuna Parlamentului.

Aş vrea să citesc (…) articolul 8 din Actul final de la Helsinki:

Liderul PSD a mai spus că va propune Biroului Permanent ca sala de plen a Camerei Deputaţilor să poarte numele primului preşedinte al Parlamentului reunificat al României Mari, Vasile Stroescu.

„România a fost puternică atunci când a fost unită şi va fi unită şi va fi puternică. Acesta este idealul nostru. Voi propune Biroului Permanent ca această sală să se numească sala Vasile Stroescu. Vasile Stroescu a fost primul preşedinte al Parlamentului reunificat al României Mari”, a spus Liviu Dragnea.

UPDATE ora 10.20 Parlamentul s-a reunit, marți, în ședință solemnă.La şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului participă prim-ministrul Viorica Dăncilă, Custodele Coroanei române, Margareta, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, fostul preşedinte Emil Constantinescu, primarul general al Bucureştiului, Gabriela Firea.

La ședința solemnă participă și viceprim-ministrul pentru integrare europeană al Republicii Moldova, Iurie Leanc și Adrian Candu, președintele Parlamentului Republicii Moldova. 

Ședința plenului reunit al celor două Camere ale Parlamentului va începe marți, 27 martie, la ora 10, la Palatul Parlamentului și este dedicată împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România.

„Pe 27 martie 2018 va fi organizată o şedinţă solemnă comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor dedicată împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Vor fi invitate toate autorităţile române – preşedinte, Guvern, şamd. Va fi invitat şi preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, cu o delegaţie de parlamentari”, a afirmat, luni, secretarul Camerei Deputaţilor, Georgian Pop, după şedinţa Birourilor permanente reunite, care au decis ca şedinţa solemnă să aibă loc marţi.

Și Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române va lua parte, la Palatul Parlamentului, la ședința comună a Camerei Deputaților și a Senatului pentru celebrarea Centenarului Unirii Basarbiei cu România. Cu această ocazie, Majestatea Sa va adresa un discurs în Plenul Parlamentului României.

În cadrul şedinţei solemne va fi dezbătută şi adoptată “Declaraţia solemnă pentru celebrarea unirii Basarabiei cu Ţara Mamă, România, la 27 martie 1918”, prin care se vor reflecta unitatea poporului şi a limbii române, rolul avut de înaintaşii politici şi drumul ce trebuie să fie urmat de oamenii politici de astăzi, precum şi dorinţa de a continua procesul de modernizare şi integrare instituţională în UE.

Vor adresa alocuţiuni preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, reprezentanţii grupurilor parlamentare, precum şi invitaţii de onoare.

Citește și: #salvatipipera | Ce soluții au propus angajații din zonă pentru descongestionarea celui mai aglomerat cartier de afaceri din România

 
 

Urmărește-ne pe Google News