În anul 2011, în luna martie, chiar la inițiativa Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), comisarul Stanciu, pe atunci director al Penitenciarului Mărgineni, era sancționat cu schimbarea din funcție de către Ministerul Justiției, în subordinea căruia se află sistemul penitenciar.Destituirea din funcție înseamnă o sancțiune în codul funcționarilor publici cu statut special, așa cum sunt angajații ANP.
Mai mult, Florin Stanciu a contesta măsura disciplinară la Curtea de Apel București, însă judecătorii au menținut sancțiunea destituirii sale. De asemenea cerea de suspendare a executării administrative a fost și ea respinsă, așa cum se precizează într-o sesizare a Asociația pentru consolidarea democrației și protejarea drepturilor omului – PRO-DROM către Corpul de Control al Guvernului.
Sancționat sau nu
Peste doi ani, Stanciu a câștigat concursul organizat pentru un post de director la Târgșor. Problema este dată de faptul că după sancțiunea primită în 2011, Stanciu nu ar fi putut participa la concurs. La condiții se preciza că eventualii candidați nu trebuie să fi fost destituiți în ultimii șapte ani și, respectiv, să nu se aibă sancțiuni disciplinare. ProdDom (Asociația pentru Consolidarea Democrației și Protejarea Drepturilor Omului) consideră că odată cu participarea sa la concurs, Stanciu ar fi comis infracțiunea de fals, iar membrii comisiei care l-au numit ar fi suspecți de abuz în serviciu, conform ProDom. „Rezultă fără putință de tăgadă că sancțiunea disciplinară de revocare din funcția de conducere se radiază după împliniraea termenului de șapte ani. Rezultă că Florin Stanciu se află sub efectul sancțiunii disciplinare prevăzute de art 70 literea e din Legea 293/2004 și pe care de consecință opinăm că înscrisul cu nr 42553/DMRU/04.06.2013 atestă un fals, la poziția 13, îndeplinirea condiciilor de participare la concurs de către comisaru-șef de penitenciare Florin Stanciu”, se precizează în sesizarea ONG-ului.
„Vă rugăm să verificați modalitatea de participare la concurs și ocupare a postului de dircetor de către Florin Stanciu s-a realizat ca urmare a unei posibile infracțiuni a membrilor comisie de concurs, urmare intenției directe a acestora de a frauda concursu, realizându-se astfel elementele constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu”, mai adaugă reprezentanții ProDom.
Conducerea ANP a refuzat să ne precizeze un punct de vedere legat de numirea lui Stanciu la Târgșor și pasivitatea conducerii instutuției timp de trei ani de la numirea acestuia la închisoarea de femei din județul Prahova.
„Nu sunt prieten cu șeful ANP”
“A fost o sancțiune administrativă, nu una disciplinară. Am primit acceptul ANP atunci să particip la concurs. Am respectat toate condițiile”, a declarat Florin Stanciu.
Sesizarea asociației a ajuns, via Corpul de Control, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București pentru a verifica dacă este vorba de vreo infracțiune. Florin Stanciu ne-a precizat că nu a fost chemat la audieri și că nu știa că este anchetat de procurori.
Concret, în anunțul de concurs din 28 martie 2013, se precizează câteva condiții pe care candidații trebuie să le respecte pentru a se înscrie la concurs.
Condițiile de la punctele 7 și 10 prevedeau faptul ca eventualii candidați nu trebuie să fi fost eliberat din motiove imputabile sau destituite dintr-o funcție publică în ultimii șapte ani și, respectiv, să nu se află în evidențpo cu sancțiuni disciplinare neradiate.
Cât privește posibila apropiere de Claudiu Bejan, actualul șef al ANP, cei doi activând în cadrul Peniteciarului de la Poarta Albă – acolo unde vedete ca Gigi Becali, Cristi Borcea și Miron Mitrea s-au îngrămădit să fie găzduiți – Stanciu susține că de-abia în cunoaște pe superiorul său. „Îl cunosc profesional, nu suntem prieteni. Nici nu pot să spun că îl cunosc profesional pentru că eu sunt cu gura mare, spun tot ce am de spus. Nu vreau să ascund ce este rău”, a ținut să ne asigure comisarul Stanciu.
În schimb, Claudiu Bejan a refuzat să discute despre aproprierea sa de comisarul Florin Stanciu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro