Mihai Constantinescu este șeful Serviciului de audit al Ministerul Sănătății. El coordonează misiunile de control la spitale și toate celelalte instituții ale sistemului public de sănătate.

În noiembrie 2018 a fost găsit incompatibil de ANI după ce Libertatea a arătat  că era șef de proiect pe fonduri europene, deși legislația interzice acest lucru. 

Mihai Constantinescu

“Nu poate dirija un proiect concomitent cu funcția de șef audit”, a argumentat ANI. Mai simplu spus, Mihai Constantinescu nu se poate controla pe sine însuși. Ca urmare, acesta nu mai poate ocupa timp de 3 ani nici o funcție publică.

Instanța a confirmat starea de incompatibilitate sesizată de ANI, iar Mihai Constantinescu a pierdut ulterior două contestații.

Deși incompatibil, a rămas gestionar de fonduri europene

Între apeluri, în luna august 2019, Constantinescu a continuat să fie managerul unui proiect pe fonduri europene. Numele este: “Consolidarea capacității administrative a Ministerului Sănătății și a unităților aflate în subordonare, coordonare și sub autoritate prin implementarea unitară a Sistemului de Management al Calității bazat pe standardul SR EN ISO 9001:2015”.

Valoarea proiectului: 12,4 milioane de lei

Proiectul, al cărui beneficiar este Ministerul Sănătății, a fost demarat pe 9 august, pe o durată de 30 de luni, în valoare totală de 12,4 milioane de lei, din care 10,5 milioane reprezintă fonduri europene nerambursabile, restul de 1,9 reprezentând contribuția MS. 

În cadrul acestuia, ministerul a achiziționat echipament electronic de la firma Union CO SRL. Doar că, potrivit documentelor, 11 laptopuri sunt de negăsit, recepționarea echipamentului fiind făcută în absența unui reprezentant al furnizorului și a unei comisii de recepție!

Reclamat de directorul Constantin Dina

Cel care a sesizat neregulile în octombrie 2019 a fost Constantin Dina, șeful Direcției de Control și Integritate din Ministerul Sănătății, care a întocmit dosarul nr. 49/2019. 

După mai multe amânări solicitate de Mihai Constantinescu, Comisia de Disciplină a reușit să dezbată cazul pe 13 aprilie 2020. 

Reclamantul a fost însoțit de avocat și a cerut să fie audiați mai mulți colegi de proiect, care l-au ajutat “la descărcarea echipamentului”. 

Aceștia au susținut că au observat că unele cutii de laptop erau mai ușoare decât altele. În total, 11 computere nu au mai ieșit la numărătoare. 

Livrarea la data de 2.08.2019 și recepția produselor livrate au fost făcute atât fără a fi prezent reprezentantul furnizorului SC Union SRL, cât și fără prezența comisiei de recepție și încheierea documentelor recepției.

Extras din raportul Comisiei de Disciplină:

“A găsit doar punga laptopului”

Comisia de Disciplină a fost convocată nu să cerceteze dispariția efectivă a laptopurilor, de care se ocupă Direcția de Control și Integritate din MS, dar și Poliția, ci pentru a stabili dacă Mihai Constantinescu și-a îndeplinit obligațiile.

La audieri, trei colegi de-ai lui Constantinescu au povestit cum s-a desfășurat totul: chemați pe WhatsApp, puși să care cutii în care se afla doar o pungă de protecție, nu și un laptop.

În timp ce identifica laptopurile și deschidea cutiile, dl Răzvan Vieru a constatat că o cutie e prea ușoară și când a deschis-o în sensul deschiderii cutiei, a găsit doar punga laptopului, fără laptop. Toate cutiile goale erau așezate spre perete, în spate.

Isabela Mardare, angajată Ministerul Sănătății:

Iuliana Costin, martoră și parteneră de viață

Din comisia de recepție a făcut parte și Iuliana Costin, șefa Direcției de Resurse Umane a Ministerului Sănătății, dar și noua parteneră de viață a lui Mihai Constantinescu, conform pozei de profil a acestuia de pe FB.

Iuliana Costin, șefa Direcției de Resurse Umane a Ministerului Sănătății, alături de Mihai Constantinescu, în Barcelona

Din declarațiile Iulianei Costin făcute la audierea sa, reiese că nu a asistat la livrarea laptopurilor, deși făcea parte din comisia de recepție și nu știa datele contractului. “Nu a știut data la care vor fi livrate, ci știa doar că trebuie livrate, nu știa că la recepție trebuie să participe și un reprezentant al furnizorului și ulterior citirii contractului a aflat că produsele trebuiau livrate la etajul 5 din minister”.

După analizarea declarațiilor și documentelor, Comisia de Disciplină a decis că Mihai Constantinescu nu și-a respectat sarcinile de serviciu și atribuțiile din fișa postului și a propus aplicarea acestuia a sancțiunii disciplinare ”mustrare scrisă”

Comisia de Disciplină a fost compusă din Mioara Comană, președinte, și din membrii Constantina Albu, Dănuț Popa.

348.000 de lei

a fost valoarea achiziției din august 2019, prezentă în SEAP: s-au achiziționat 75 de computere notebook, 10 computere ultrabook și o imprimantă portabilă 1 buc. 

Firma a dat în judecată ministerul

Portalul Justiției din România atestă că firma Union CO solicită Ministerului Sănătății 45.000 de lei, însă procesul este sistat, potrivit deciziei Judecătoriei Sectorului 1 din București, până la “soluţionarea definitivă a dosarului de urmărire penală nr. 8368/P/2019”. Este vorba despre dosarul deschis de Poliția Capitalei după dispariția laptopurilor.

Atribuții în sensul coordonării întregii activități manageriale a proiectului are dl Constantinescu Mihai, care este atât managerul proiectului, cât și șef al comisiei de recepție.

Extras din Raportul Comisiei de Disciplină:

Ministerul: Până nu se decide la ÎCCJ, nu e executoriu

Libertatea a solicitat Ministerului Sănătății un punct de vedere privind menținerea lui Mihai Constantinescu în funcția de șef de Audit legate în ciuda deciziei ANI din 6 noiembrie 2018 privind starea de incompatibilitate a acestuia, precum și unui verdict pronunțat în instanță.

Răspunsul Ministerului Sănătății: “În data de 21.11.2018, Mihai Constantinescu a contestat la Curtea de Apel București decizia ANI, formându-se dosarul nr. 8208/2/2018. La data de 26.03 2019, prin Hotărârea nr. 1165, Curtea de Apel București respinge la fond contestația acestuia. Împotriva hotărârii Curții de Apel, Mihai Constantinescu a formulat recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, ședința de judecată fiind în data de 22.09.2021.

Potrivt art. 448 din Codul de Procedură Civilă, sentințele pronunțate în fond împotriva deciziilor ANI nu sunt executorii. Până la epuizarea tuturor căilor de atac și emiterea de către ÎCCJ  a unei sentințe definitive, MS nu poate proceda la demiterea acestuia pe motiv de incompatibilitate, în conf. cu OUG 57/2019 – Cod Administrativ”.

Oficialii Ministerului n-au dorit, în schimb, să ofere detalii despre raportul Corpului de Control, pe care l-au catalogat drept “nepublic”.

Raportul Comisiei de Discip…

Urmărește-ne pe Google News