- Deși Palea susține că în iunie s-a suspendat din AEP, în martie apare în poze cu PSD-iști de frunte, precum Titus Corlățean, la o petrecere de Mărțișor chiar în amplasamentul său.
- Libertatea a scris, în decembrie 2019, că Palea deține un han, monument istoric, pe care l-a renovat după un plan neavizat de Ministerul Culturii, ceea ce a atras atenția procurorilor.
Un cort fastuos de nunți, cu luminițe și piscină, ridicat de fostul șef al autorității electorale din Dâmbovița, eclipsează de câțiva ani monumentul istoric Hanul Mare din Băleni. În 2019, când Libertatea a scris despre amplasamentul ridicat ilegal, primarul comunei, Florea Mușat, a refuzat să comenteze.
Opt luni mai târziu, edilul candidează pentru un nou mandat la primărie
împotriva lui Emanuel Palea, intrat recent în PSD și îl atacă fix pe tema cortului despre care nu voia să vorbească anul trecut.
„Verifică documentația pentru Hanul Mare și vei vedea că în locul cortului trebuia amenajat teren de sport, pentru tineri”, i-a comentat Mușat lui Palea la o postare pe Facebook.
Palea a replicat sec: „Dumneavoastră mi-ați eliberat autorizația de construcție pentru cortul respectiv”.
Independență și nu prea
Emanuel Palea va candida la primărie din partea PSD după ce, în ultima perioadă, a fost director în Autoritatea Electorală Permanentă din Dâmbovița, instituția menită să vegheze asupra procesului electoral.
Conform site-ului propriu, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) “este o instituţie administrativă autonomă (…) care are misiunea de a asigura organizarea şi desfăşurarea alegerilor”, care își desfășoară activitatea “cu respectarea principiilor independenţei, imparţialităţii, legalităţii, transparenţei, eficienţei, profesionalismului, responsabilităţii, sustenabilităţii, predictibilităţii şi legitimităţii”.
În teritoriu, șefii AEP relaxează definiția. Director în AEP Dâmbovița, Emanuel Palea invita mai-marii partidelor politice, precum șefi din PNL și PSD, la hanul din localitatea sa, a cărui fațadă a fost acoperită de imensul cort de nunți.
Titus Corlățean, invitat în martie la han
Cum își face Palea intrarea în cursa electorală? “Până și banii pe care i-am câștigat am preferat să îi investesc tot aici pentru a readuce la viață un simbol al comunei, Hanul Mare. N-am suportat să văd într-o comună așa bogată, plină de oameni muncitori, clădiri abandonate, lăsate în paragină”, spune acesta.
Nu e o surpriză pentru localnici. În martie, Palea apărea la Hanul Mare în compania unor nume importante din PSD chiar la cortul din han: fostul ministru al Justiției, Titus Corlățean, și fostul ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu.
Aceștia au participat la balul Mărțișorului, chiar înaintea debutului pandemiei COVID-19 în România.
În afară de Corlățean, și europarlamentarul Rovana Plumb a făcut parte din invitații de la Hanul Mare, dar și președintele PSD Dâmbovița, Corneliu Ștefan, care candidează la șefia CJ și se află pe pliantele electorale ale lui Palea.
Am realizat că e de datoria mea să aduc experiența pe care am acumulat-o în 28 de ani de administrație publică și studii academice în folosul tuturor din Băleni. Am ales să candidez pentru poziția de primar pentru că nu e nimic mai frumos decât să-mi ascult consătenii și să muncesc pentru ei. Îmi doresc o comună de care fiecare dintre noi să fie mândru
Emanuel Palea, candidat PSD pentru primăria Băleni:
A făcut cerere de suspendare în iunie
Contracandidații i-au reproșat deja lui Palea că devine candidat PSD la Primăria Băleni după ce a fost director al Autorității Electorale Permanente.
Palea a răspuns cu un document prin care arată că s-a suspendat din funcția deținută la AEP în luna iunie.
Cererea sa de suspendare a fost formulată pe 19 iunie, la 3 zile după ce el își începuse activitatea la cabinetul unui demnitar.
Primăria, pagubă 45.000 euro
Printr-o firmă controlată de familia sa, Palea administrează hanul și cortul de nunți. Așa cum Libertatea scria încă de la finele anului trecut, hanul e un monument istoric a cărui renovare a intrat în atenția procurorilor, după ce nu s-a făcut după aprobarea Ministerului Culturii, ci după un plan neavizat.
Mai mult, Primăria pentru care candidează acum Palea l-a iertat de plata redevenței în primii 10 ani, pierzând 45.000 euro. Asta deși lucrările au întârziat. Motivul invocat de autoritățile locale a fost că hanul, unde s-a filmat inclusiv un film cu Florin Piersic, era oricum în paragină și, fără intervenția lui Palea, nu s-ar fi făcut nimic.
Palea n-a dorit să vorbească în 2019 cu ziarul, ci a cerut ca întrebările să fie trimise pe e-mail, dar n-a răspuns.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro