Un lider sindical din domeniul medical, Daniel Bulboacă, spune că medicii se plâng că sunt nevoiți să își dezinfecteze echipamentul acasă, iar aceștia se tem că-și vor îmbolnăvi familiile.
“Echipamentul e o sursă de infecție, e o nebunie”
“Una dintre cele mai mari probleme care ar trebui să ajungă în atenția autorităților este dezinfectarea echipamentului de protecție. Cei mai mulți medici, dar și personalul auxiliar, asistenți, infirmiere își spală acasă echipamentul de protecție, pentru că nu au condiții în spitale. Este o nebunie, pentru că, evident, echipamentul respectiv este o sursă de infecție atât pentru ei, cât și pentru familii. Medicii se tem că, din cauza asta, își vor îmbolnăvi familiile”, a povestit Bulboacă.
El susține că ar fi trimis informări către autorități, dar, de la izbucnirea epidemiei de coronavirus în România, nu a primit niciun răspuns. Mai mult, vicepreședintele de sindicat susține că nici conducerea spitalelor nu mai acordă atenție reprezentanților din sindicate.
Problema cu dezinfectarea echipamentului este una foarte gravă și eu cred că ar trebui să alarmeze autoritățile. Am trimis de săptămâna trecută o adresă către instituția prefectului, către Direcția de Sănătate Publică, dar nu am primit niciun răspuns și nicio înștiințare că ne-ar asigura atât echipamentul respectiv, de care avem nevoie, cât și dezinfectarea lui.
Daniel Bulboacă, vicepreședintele Federației “Solidaritatea Sanitară”:
Cât despre conducerea spitalelor, vicepreședintele Federației “Solidaritatea Sanitară” susține că dialogul cu factorii de decizie este ca și inexistent.
Nu există dialog cu conducerea spitalelor
“Se evită dialogul social, deci, aș putea spune că este absolut inexistent dialogul social între conducerea spitalelor și reprezentanții salariaților. Nu ne mai invită Comitetul Director la ședințele conducerii, nu există transparență în privința stocurilor de echipamente de protecție, nici în privința măsurilor care urmează să fie implementate. Vă dați seama că toate aspectele astea generează o stare de tensiune și mai mare în rândul salariaților, o stare de neîncredere, pentru că, dacă noi nu suntem informați, ne e aproape imposibil să liniștim salariații”, a explicat liderul de sindicat.
La începutul lunii februarie, sindicaliștii din Spitalul Județean de Urgență Craiova s-au revoltat din același motiv și au alertat autoritățile cu privire la faptul că își pun în pericol familiile, deoarece unitatea medicală la care lucrează nu are o spălătorie unde medicii și personalul medical auxiliar să dezinfecteze uniformele. La acea data, sindicaliștii au pus problema transmiterii infecțiilor cu bacterii nosocomiale.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro