Un bărbat de 36 de ani din Bacău a aflat luni dimineața că are COVID.
A primit un mesaj sec de la DSP. “Stați acasă! Sunați DSP! Dacă aveți simptome medii/severe, apelați 112!”. După acest mesaj și un apel telefonic mai târziu, în care i s-a cerut o adresă de mail și i s-a spus de la DSP că va fi contactat cândva, săptămâna aceasta, tăcere.
Omul a stat izolat în casă, fără să fi beneficiat, de luni până acum, nici măcar de un minim control medical pentru a afla cum sunt plămânii, cum stă cu oxigenarea. Și-a luat temperatura, a luat paracetamol și vitamina C și a așteptat un semn de la DSP.
Libertatea a sunat-o miercuri pe Mihaela Arim, șefa DSP Bacău, ca să înțelegem cam cât ar putea dura până ce bărbatul va fi contactat din nou și i se va spune ce să facă.
“Dacă a primit rezultatul luni, acum e perioada unei anchete preliminare. În această etapă primește un sms cu rezultatul testului, i se dă telefon, i se cere o adresă de mail pentru a i se trimite buletinul de analiză. Deci, dacă pe 12 a venit rezultatul, sigur pe 13 a fost contactat și i s-a cerut adresa de mail”.
“Cât a așteptat, două zile? E chiar bine. Cum să facem față la 100 de cazuri pe zi?”
Directorul DSP Bacău, Mihaela Arim, susține că efectuarea anchetei epidemiologice pentru un pacient nu se poate face peste noapte și nici nu este necesar.
Suntem puțini, oamenii pică unul câte unul și avem 100 de cazuri pe zi.
La DSP Bacău lucrează acum 103 oameni, a completat directoarea, și ar mai fi nevoie de 23.
Politica de sănătate a României, indiferent de cine a fost la guvernare, a exclus investițiile în Direcțiile de Sănătate Publică.
Conform unor dezvăluiri ale Libertatea, în ultimii 10 ani, 1.000 de posturi au fost desființate din DSP-uri, pentru a trebui angajați 1.000 de oameni în plină pandemie!
“În luna aprilie a fost demarată procedura de ocupare fără concurs pentru 23 de posturi suplimentare. Aceste posturi au avut valabilitate până pe data de 05.10.2020, dată la care au încetat contractele de muncă ale personalului angajat pe aceste posturi suplimentare. Începând cu data de 12.10.2020, au fost repartizate pentru DSP Bacău, prin OMS nr.1733/2020, 23 de posturi. În acest context, DSP Bacău a demarat procedura de ocupare fără concurs a posturilor vacante”, se arată într-un răspuns oficial al Direcției de Sănătate Publică Bacău, transmis Libertatea.
În contextul lipsei de personal, Mihaela Arim nu a putut preciza nici termenul maxim până la care DSP ajunge să facă ancheta epidemiologică în cazul unui pacient infectat. A insistat, în schimb, că o parte din treabă o pot face Ambulanța și medicii de familie.
“Lucrurile diferă de la pacient la pacient. Nu există o regulă, legislația se schimbă mereu. În două-trei zile, pot intra în schema aceasta și medicii de familie. Nu suntem noi singurii răspunzători, este implicată și Ambulanța”.
“Mai e până la ziua 8, 9, 10”
Arim a subliniat că, de fapt, nu evaluarea din primele zile e importantă, ci evaluarea din zilele 8, 9 și 10, când situația se poate agrava brusc.
“Noi suntem în termen în privința acestui pacient. Acum, cu siguranță a fost alocat unui angajat DSP. O să-l sune. Practic sunt două zile de la aflarea rezultatului, mai e până la ziua 8, 9, 10”, a explicat Arim.
“Nu DSP recomandă pacientului ce să facă în privința tratării bolii, ci Ambulanța”
Șefa DSP Bacău susține că oricum nu instituția pe care o conduce face recomandarea pacientului pentru calea de urmat – dacă rămâne acasă sau e internat. Angajații de pe ambulanță ar trebui să decidă, încă din momentul în care pacientului i se recoltează probele. Numai că nici această regulă nu a fost respectată în cazul bărbatului.
Mihaela Arim a explicat că e un virus nou, metodologia se tot schimbă și toată lumea învață pe parcurs. Și a revenit la îndatoririle celor de pe ambulanță.
Medicii de la Salvare care au prelevat probele ar fi trebuit să măsoare oxigenarea, aceea e cea mai importantă. Sunt chiar curioasă dacă au făcut-o, așa cum scrie în procedură.
Șefa DSP:
Pacientul din Bacău susține, însă, că el nu a fost consultat de cei de pe salvare, ci doar i-au fost prelevate probele pentru testul de COVID.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro