Mark Rutte, secretarul general al organizației, a declarat că membrii NATO au cheltuit mai mult de 3% din PIB pentru apărare în timpul Războiului Rece și a susținut că următoarele cheltuieli ar trebui să fie mult mai mari decât ținta actuală a alianței de 2%.
„Rusia se pregătește pentru o confruntare pe termen lung, cu Ucraina și cu noi”, a spus Rutte în timpul unui discurs la Bruxelles.
„Nu suntem pregătiți pentru ceea ce se va întâmpla peste patru până la cinci ani”, a spus secretarul general al NATO.
El a adăugat: „Este timpul să trecem la o mentalitate pe timp de război și să ne alimentăm producția și cheltuielile pentru apărare”.
Mark Rutte a spus, de asemenea, că NATO trebuie să fie clară cu privire la ambițiile Chinei și a avertizat că Beijingul își consolidează substanțial forțele și agresează Taiwanul.
Liderii NATO au convenit să pună capăt reducerilor din domeniul apărării care au început când s-a încheiat Războiul Rece, după ce Rusia a anexat Peninsula Crimeea a Ucrainei în urmă cu un deceniu, trecând spre cheltuirea a 2% din PIB pentru bugetele lor militare.
Mai mult, de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu aproape trei ani, au convenit că ținta de 2% ar trebui să fie minimumul pentru cheltuielile de apărare.
În timp ce alianța îndeplinește această țintă în mod colectiv, aproximativ o treime dintre membri nu o ating în mod individual.
Președintele ales al SUA, Donald Trump, care își preia funcția pe 20 ianuarie, a amenințat că SUA nu vor apăra țările „delincvente”.
Alianța se întemeiază pe principiul că un atac asupra unui membru este considerat un atac asupra tuturor, iar comentariile lui Trump au ridicat temeri cu privire la faptul că SUA ar acționa pentru a ajuta într-o criză.