Vineri, ANM va emite o alertă meteorologică generală, la început pentru partea de vest, nord-vest a ţării, fiind aşteptate manifestări de instabilitate atmosferică, potrivit News.ro.

Elena Mateescu a precizat că până la fenomene meteo extreme, vineri ne bucurăm de o zi de vară în mijlocul toamnei.

„Vineri vom înregistra cea mai călduroasă zi din această săptămână, 33-34 de grade Celsius în sudul extrem (…), chiar şi sâmbătă, 26-33 de grade în sudul ţării”, a spus șefa ANM.

De duminică însă, temperaturile scad dramatic.

„De la 34 de grade, practic o prăbuşire a regimului de temperaturi, la cel mult 15 în regiunile intracarpatice, posibil doar 22 în partea de sud-est a ţării”, a arătat Mateescu, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la finalul şedinţei operative convocate de premierul Marcel Ciolacu pentru stabilirea măsurilor de protecţie a populaţiei, în contextul avertizărilor meteorologice.

Ea a explicat că această modificare a temperaturilor înseamnă fenomene meteo extreme.

„Ce înseamnă acest lucru? O spunem de fiecare dată, un schimb de masă de aer foarte rece pe un fond preexistent de masă de aer foarte cald înseamnă fenomene meteorologice extreme care impun o atenţie deosebită în intervalul următor”, a declarat Mateescu. 

Instabilitate atmosferică deosebită

Aceasta a precizat că vineri dimineaţa va fi emisă o alertă meteorologică generală. 

„Administraţia Naţională de Meteorologie, pe baza următoarelor date din această noapte, în cadrul Consiliului de Prognoză, va emite o alertă meteorologică generală, la început pentru partea de vest, nord-vest a ţării, mă refer aici la Banat, Crişana, Maramureş şi vestul Transilvaniei”, a explicat Elena Mateescu.

Deoarece activitatea ciclonică în Mediterana este una foarte intensă, atrage atenția specialistul, „vorbim de manifestări de instabilitate atmosferică deosebită în această parte a ţării, la început în partea de vest, nord-vest, probabil, cu siguranţă un cod galben, având în vedere cantităţile de precipitaţii prognozate la acest moment, de până la 30-40 l/mp”.

De duminică însă și până luni, în România se va atinge vârful acestei furtuni, nefiind exclusă chiar emiterea unui cod roșu de fenomene severe.

„Începând de duminică şi până luni, aici contăm pe un vârf în ceea ce priveşte acest episod de vreme instabilă, deosebit de accentuat, să avem zone în ţară de cod galben, posibil în toată ţara, şi chiar şi areale de cod portocaliu”, a adăugat Elena Mateescu.

Este posibil să se emită cod roșu

Ea a făcut referire la zonele unde sunt aşteptate cele mai mari cantităţi de precipitaţii. 

„Cele mai mari cantităţi, de 60-80 l/mp, posibil peste 90 l/mp, le aşteptăm în Oltenia, în Muntenia, în Carpaţii Meridionali şi de Curbură”, a spus Mateescu.

Există însă o probabilitate foarte mare de a avea cantităţi care să depăşească valori de peste 100 l/mp, iar în această situație, specialiștii vor emite cod rosu.

„Dacă există o probabilitate foarte mare de a avea cantităţi care să depăşească valori de peste 100 l/mp, fie dublăm avertizarea generală de avertizări meteorologice de cod roşu de tip nowcasting, fie un cod roşu de la început dacă aria în care anticipăm aceste cantităţi este una destul de extinsă şi mă refer aici la zone din Oltenia şi Muntenia, în mod deosebit, şi zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură”, a transmis directorul ANM.

Urmărește-ne pe Google News