Agenția Națională a Medicamentului are de trei luni un nou șef la Serviciul Asigurarea Calității: Petruța Lazăr.

Petruța Lazăr a fost angajată prin transfer de la Institutul de Endocrinologie Parhon, de pe funcția de șef al Serviciului privind Managementul Calității.

Libertatea a publicat pe 24 iunie un articol în care a arătat discrepanța dintre datele aflate în cazierul judiciar depus de Lazăr la dosarul de angajare la ANM și condamnarea activă pentru fapte de corupție pronunțată de Curtea de Apel București în iunie 2017.

Medicul Alexandru Ciocâlteu și Petruța Lazăr, în calitate de foști manageri ai Spitalului de Urgență Sf. Ioan din București, au fost găsiți vinovați pentru infracțiunea de luare de mită, 510.000 și 650.000 de lei.

Cei doi au primit o condamnare la 4 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de încercare de 6 ani. Sentința e definitivă și irevocabilă.

Surse judiciare au explicat pentru Libertatea că reabilitarea intervine de drept abia după trecerea perioadei de încercare, adică în iunie 2023 și că pe numele Petruței Lazăr nu există nicio revocare a condamnării dictate de instanțe.

Întrebată cum explică straniul caz de reabilitare înainte de termen al Petruței Lazăr, Agenția Națională a Medicamentului a răspuns printr-un comunicat că la dosarul de personal al noii angajate există un certificat de cazier cu mențiunea ”nu este înscris cazier judiciar”.

La ANM a depus un cazier vechi de 3 ani

Surse din cadrul ANM au dezvăluit pentru Libertatea că certificatul de cazier aflat la dosarul economistei Lazăr este unul vechi, din 2017, folosit de aceasta când s-a angajat la Parhon. ”Este o copie a unui certificat vechi, nu este emis în acest an”, a spus sursa. 

Noul președinte al Agenției Medicamentului, Bujor Almășan, a cerut să i se prezinte personal cazierul angajatei sale, în original.

Libertatea a solicitat ANM, pe 24 iunie, să ofere informații legate de data emiterii cazierului Petruței Lazăr, dar nu a primit niciun răspuns până la publicarea acestui articol.

“Cazier mincinos ori falsificat”

Libertatea a obținut însă un raport al unei misiuni de control al Serviciului de Audit Intern al Ministerului Sănătății, efectuat în august 2019 la Institutul Parhon. În raportul semnat de Mihai Constantinescu este consemnat cazul Petruței Lazăr și al cazierului acesteia aflat la dosarul de angajare.

El constată faptul că la trei luni după decizia penală definitivă, aceasta a prezentat un cazier curat.

În conformitate cu prevederile HG nr. 286/2011, candidata, condamnată pentru fapte de corupție la locul de muncă, nu se putea înscrie și participa la un concurs pentru ocuparea unui post vacant din sectorul bugetar.

Raport al unei misiuni de control al Serviciului de Audit Intern al Ministerului Sănătății

”Ținând cont de faptul că aspectele semnalate ridică suspiciunea de fals în înscrisuri oficiale și uz de fals, vă propun sesizarea organelor de control și ulterior efectuarea demersurilor legale ce se impun”, se încheie raportul aprobat de ministrul Sorina Pintea. Raportul este însoțit de o copie a certificatului de cazier judiciar pe numele Petruța Lazăr, document eliberat de IGPRDGPMB, Direcția Cazier, în data de 26.09.2017 cu numărul 13941794, semnat de șeful cazierului judiciar, subcomisar de poliție Bogdan Logofetescu.

Riscă transformarea celor 4 ani cu suspendare în 4 ani cu executare!

”Ori angajata a prezentat un cazier contrafăcut, ori cine a emis documentul a comis un fals. Oricum ar fi, Petruța Lazăr s-a expus unui risc enorm și anume să i se revoce suspendarea și să execute cei 4 ani în închisoare. Ea nu avea voie să facă nicio greșeală în perioada de încercare, de 6 ani”, au explicat surse judiciare pentru ziar.

 
 

Urmărește-ne pe Google News