Proba scrisă a concursului pentru directori a avut loc pe 15 octombrie şi a fost una de tip grilă, cu 50 de întrebări la care un singur răspuns era corect. Rezultatele au fost făcute publice în aceeaşi zi, după care a urmat perioada de contestaţii, iar notele finale au fost afişate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor cinci zile mai târziu.

Ancheta în acest caz a pornit de la reclamaţia fostei directoare a Şcolii Gimnaziale Avram Iancu din Oradea, Gheorghina Bîrlădeanu, care a pierdut funcţia în urma concursului. Aceasta le-a reclamat procurorilor anticorupţie şi Ministerului Educaţiei faptul că , actualul director al acestei şcoli, Ioan Sorin Cuc, ar fi primit la examenul scris o notă nemeritată de 7, în urma contestaţiei la nota iniţială, 5,60.

Astfel, Cuc a fost declarat admis şi a putut participa la proba de interviu, devenind într-un final director.

Informaţia privind acordarea calităţii de suspect în acest dosar pentru Ţigan şi Cuc a fost confirmată jurnaliştilor de avocaţi, joi, la ieşirea din sediul DNA Oradea.

„Clienta mea este acuzată de abuz în serviciu, de fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals. Ceea ce stă la baza acestei sesizări este o atitudine disperată a doamnei Bîrlădeanu de a deveni directorul unei şcoli, în condiţiile în care doamna Bârlădeanu nu este competentă – din câte se pare – nici măcar să întocmească un tabel în Excel şi nici măcar să transmită un mail. Această atitudine disperată a dnei Bârlădeanu – de a redeveni director de şcoală – se va demonstra că este una şi nereuşită”, le-a declarat jurnaliştilor avocata directoarei Casei Corpului Didactic, Simona Paşcu, potrivit Ebihoreanul.

Actualul director ar fi folosit „cerneală simpatică” la testul grilă

Surse din anchetă au declarat pentru sursa citată că actualul director, Ioan Sorin Cuc, ar fi folosit „cerneală simpatică” – adică o cerneală care ulterior dispare – pentru completarea lucrării, aşa încât, după prima corectură, altcineva i-ar fi înlocuit răspunsurile greşite.

În aceste condiţii, pe noua lucrare, recorectată, Cuc a obţinut o notă mult mai mare, fapt ce i-a permis participarea la proba de interviu şi câştigarea – mai apoi – a postului de director, surclasând-o pe Bîrlădeanu.

Întrebată de jurnalişti dacă este adevărat că există o expertiză ce atestă că a fost folosită „cerneală simpatică”, care apoi ar fi dispărut de pe foaia de examen, avocata nu a oferit un răspuns concret.

„Nu cunosc conţinutul dosarului. Abia astăzi, după ce ne-a fost adusă la cunoştinţă calitatea de suspect, am depus o cerere să studiem dosarul în întregime”, a spus Paşcu.

Directorul şcolii Avram Iancu, Ioan Sorin Cuc, pus şi el sub învinuire, şi avocatul său, Cătălin Cristea, nu au vrut să ofere declaraţii presei.

În schimb, avocatul Răzvan Doseanu , reprezentantul fostei directoare a şcolii, Gheorghina Bîrlădeanu, susţine că sunt „o mulţime de infracţiuni” în acest caz.

 
 

Urmărește-ne pe Google News