Adriana Pistol a prezentat, într-o conferință de presă susținută alături de ministrul sănătății, Alexandru Rafila, o potențială evoluție a pandemiei de COVID-19 în România și impactul pe care varianta Omicron l-ar putea avea asupra sistemului public de sănătate din țara noastră.

Potrivit medicului, este posibil ca maximul din valul anterior al pandemiei, cel produs de tulpina Delta, să fie atins mult mai repede, în doar 31 zile. cu Omicron.

”Previziunile noastre arată că este posibil ca maximul atins în valul anterior să fie atins mult mai repede în situaţia prezentă, în 31 zile faţă de 52 de zile cât a durat pentru valul anterior. Nu înseamnă că vom avea 25.000 de cazuri, pot fi mai multe”, a afirmat Adriana Pistol. Până acum, cel mai ridicat bilanț anunțat pentru zi a fost pe 19 octombrie, când au fost 18.863 de infectări confirmate în 24 de ore.

Graficul prezentat de șefa INSP privind evoluția pandemiei. În cel mai sumbru scenariu, după răspândirea variantei Omicron, România ar putea ajunge la 25.000 de infectări pe zi

Șefa INSP a enunţat cele trei scenarii posibile ale evoluției pandemiei: cel mai optimist, unul mediu şi unul mai pesimist:

  • Primul scenariu se referă la o rată de creştere de 10% zilnic care pleacă de la o transmibilitate mai mare a Omicron faţă de Delta, dar cu o rată mai mică de spitalizare, de 5%.
  • Al doilea scenariu pleacă de la rata de creştere de la 6% cu o nevoie de spitalizare de 20% si 10% în ATI.
  • Al treilea vizează un număr cazuri zilnic care creşte cu 10%, număr de spitalizări de peste 20% şi o rată de peste 10 – 12,5% care ar necesita internare în ATI.

„Dacă vreunul dintre aceste scenarii se va petrece – rămâne de văzut, dar pentru o bună pregătire trebuie să ne uităm la scenariul cel mai rău”, a arătat Adriana Pistol.

Astfel, dacă se va petrece scenariul optimist, unde rata de spitalizare este mai scăzută, „vom vedea că vom atinge în ziua 37, respectiv 41, numărul de 25.000 de internări, iar dacă că se va petrece ceea ce este mai rău, 27 de zile pentru scenariul cel mai sever, vom umple 25.000 de paturi de spital”.

În scenariul pesimist, în 20 de zile vom avea 1.500 de paturi la ATI ocupate, a precizat șefa INSP.

Adriana Pistol a mai spus că „avem o populație receptivă numeroasă – care se poate îmbolnăvi oricând” și că la sfârșitul lunii ianuarie 2022 este posibilă ca transmiterea tulpinii Omicron să devină comunitară.

 
 

Urmărește-ne pe Google News