• Încă din iulie 2020, Libertatea a scris că prețurile măștilor aduse de Romwine – Sanimed sunt de trei ori mai mari decât cele ale competiției iar Romwine & Cofee este o firmă-paravan trecută pe numele unei bucătărese din Giurgiu, informație dezvăluită de publicația Recorder.

DNA transmite acum că „în prezenta cauză penală se desfășoară cercetări cu privire la modalitatea presupus nelegală în care, în cursul anului 2020, la începutul pandemiei de COVID-19, a fost încheiat un contract cadru de achiziții publice de măști de protecție, în valoare de peste 50 de milioane lei. Prejudiciul adus statului român ar fi de aproape 13 milioane de lei.

Procurorii spun că președintele ONAC Cornelia Nagy și Mădălina Hosan au încălcat legislația când au semnat, în cursul lunii martie 2020, acordul prin care era vizată achiziția a 1.750.000 măști de protecție.

Conform DNA, cele două reprezentante ale ONAC știau că firma nu are capacitatea tehnică și financiară să onoreze acordul-cadru, iar actele ar fi fost falsificate tocmai pentru a fi evitate penalitățile.

Cum SC Romwine & Cofee SRL nu avea capacitatea să respecte clauzele contractuale (livrarea la timp a măștilor), ar fi fost falsificate mai multe documente care i-ar fi permis acesteia să evite plata către statul român a unor penalități în valoare de 12.786.706 lei. Pentru a se asigura de obținerea/derularea în bune condiții a contractelor de achiziții publice cu materiale sanitare, unul dintre suspecți ar fi achitat unei alte persoane, suspect în cauză, sub forma unui contract de reprezentare consultanță și prestări servicii – intermediere, suma de 568.820 lei.

Procurorii DNA:

DNA a început luna trecută – mai exact, pe 28 aprilie – urmărirea împotriva SC Sanimed International Impex SRL și a doi oameni de afaceri acuzați că ar fi determinat reprezentanți ai ONAC să încheie contractul cu firma interpusă Romwine & Cofee SRL din Giurgiu. Unul dintre oamenii de afaceri vizați este Cătălin Hideg, un controversat afacerist din sănătate.

Patron al firmei Sanimed, cu importante contracte în spitalele românești, unde livrează în general medii de cultură, Cătălin Hideg a apărut inițial în atenția publică în cazul Florin Secureanu managerul Spitalului Malaxa judecat pentru corupție și condamnat luna trecută la 5 ani și 10 luni de închisoare, pentru că și-a făcut casa pe banii spitalului și a operat o rudă de-a iubitei lui „Vrăbi” tot din bani de la „Malaxa”. Pe Hideg și pe Secureanu i-au legat apartenența la aceeași lojă masonică, afacerile din sănătate și faptul că ambii au fost doctoranzi ai Academiei SRI, la același profesor la care între timp Serviciul a renunțat: generalul Constantin Onișor.

Prin contractul cu ONAC, DNA spune că cele două firme controlate de suspecți ar fi obținut 22.906.031 de lei.

Foto: Agerpres

Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!

Urmărește-ne pe Google News