- Potrivit informațiilor ziarului, Kövesi a avut deja întâlniri și în alte centre universitare, păstrate însă confidențiale, și mai urmează și alte discuții cu studenții.
- Atmosfera creată de aula studențească a fost una de curiozitate, nu de entuziasm. A fost vizibilă admirația față de invitată. Aplauzele au fost puține. La început, cele formale, de introducere. Apoi, discursul și răspunsurile la întrebările din sală au stârnit notițe luate de studenți.
În sacou, cămașă peste pantalonii de stofă, rucsac pe umăr, așa a apărut Laura Codruţa Kövesi în sala Facultății de Drept. A fost întâmpinată de mai mulți profesori. Între aceștia, Răzvan Dincă, decanul facultății, Ștefan Deaconu, directorul Centrului de Drept Constituţional și Instituții Politice, care a organizat evenimentul, dar și deputatul Andrei Lupu, ales pe listele USR și trecut la REPER, cadru didactic în cadrul instituției.
Kövesi: Lupta împotriva corupției ne spune ce tip de societate vrem
„Prin întreaga sa activitate, doamna Laura Codruța Koveși a reușit să demonstreze că o solidă pregătire profesională, ambiția, tenacitatea, verticalitatea și o muncă asiduă pot oferi rezultate deosebite și pot duce la o carieră de succes la acest domeniu”, a fost prezentată Laura Codruţa Kovesi.
Moderatoarea, o studentă a Facultăţii de Drept, a ţinut să precizeze că invitatul său a fost, în 2006, prima femeie şi cel mai tânăr procuror general din istoria României.
La începutul evenimentului, LCK a ținut un discurs adresat studenților, l-am redat mai jos cu mici pasaje pe care le-am restrâns.
Tot timpul tentația de a încălca statul de drept va exista pentru unii oameni. Lupta împotriva corupției nu va fi câștigată cu o condamnare definitivă spectaculoasă și nici nu trebuie dusă doar de procurori și judecători. Este o luptă continuă și nu este vorba doar de instrumente. Este vorba de curaj, de determinare și voință. Cât de mult reușim în acest efort spune mult despre tipul de societate pe care îl formăm.
„A fi european nu înseamnă a fi slab”
Sunt convinsă că noi, cei care ne dorim o țară curată, suntem mulți. Chiar foarte mulți. Mult mai mulți decât cei care sunt corupți. Iar asta înseamnă că fiecare dintre noi, ca și cetățean, avem o mare responsabilitate. Dacă fiecare dintre noi ne facem datoria acolo unde suntem, asta va face diferența. Haideți să nu ne plângem, haideți să luptăm!
A fi european nu înseamnă a fi slab. Când spun că ar trebui să avem mai multă încredere în noi înșine este pentru că există suficiente dovezi că suntem capabili să îmbunătățim condițiile de viață din România.
Noi am făcut-o pentru noi și nu pentru a răspunde așteptărilor altcuiva. Am făcut-o din convingere. Iar într-o democrație contează intenția și atitudinea fiecăruia dintre noi. Pentru a nu renunța la ambițiile noastre, pentru a nu ajunge să considerăm că plecarea din țară este un scop dezirabil, pentru a nu ne compromite prin corupție, clientelism sau nepotism.
A dat exemplul Elisei Zamfirescu, prima femeie inginer din România, care și-a început cariera înainte de Primul Război Mondial. A vorbit cât de greu i-a fost accesul la învățământ superior și cât de greu a reușit să își găsească un loc de muncă în acea perioadă.
O onorăm ca pe un pionier. Dar nu ești niciodată un pionier doar datorită muncii și talentului tău. Fiecare individ când se simte extraordinar a întâlnit prieteni deschiși la muncă, oameni generoși și binevoitori pe care de cele mai multe ori istoria nu și-i mai amintește.
„Faceți-vă timp pentru a recunoaște eroii de zi cu zi”
Haideți să ne uităm în jurul nostru. Sunt atât de mulți oameni remarcabili în viața noastră. Dacă privim cu atenție putem găsi foarte multă inspirație.
I-a dat exemplu pe profesorul din Buzău Bogdan Enescu, care a făcut performanțe în olimpiadele internaționale de matematică, dar și pe doctorița din Iași Sidonia Susan, care a reușit să-i atașeze brațele tinerei care și le pierduse în urma unui accident rutier.
Faceți-vă timp pentru a recunoaște eroii de zi cu zi. Sunt părinții dvs., prietenii dvs., vecinii dvs., cunoștințele dvs, alți concetățeni. De aceea, indiferent de povestea pe care o aveți, de locul din care proveniți, de originea voastră sau de locul din România în care vă aflați sunt convinsă că nu ar exista condiții mai favorabile pentru a realizarea potențialului dvs. precum cel din ziua de azi, 9 mai 2023.
„Regulile sunt încă prea des încălcate, există înșelăciune, există risipă”
Sunteți generația care a crescut în România și care face parte din Uniunea Europeană. Desigur, condițiile de viață din România sunt departe la fel de bune pe cât ar putea și ar trebui să fie. Nu avem încă moneda euro, nu suntem în Schengen, nu avem încă peste tot drumuri modernizate, trotuare noi, nu avem în orașe piste pentru biciclete, mijloace de transport accesibile atât pentru doritori, cât și pentru persoanele cu handicap.
Inegalitățile sociale există, viața nu e ușoară, avem o mulțime de griji. Regulile sunt încă prea des încălcate, există înșelăciune, există risipă și chiar absurd în viața noastră de români europeni. Iar lista de nemulțumiri ar putea fi nesfârșită.
„Să nu lăsați să se stingă flacăra binelui, a dreptății, a adevărului și a frumosului”
Însă în cele din urmă, dragi prieteni, să fim sinceri: de cine depinde totul? De noi și de voi, dar de acum încolo din ce în ce mai mult de voi. Așa că, dragi prieteni, vă invit să continuați, să nu lăsați să se stingă flacăra binelui, a dreptății, a adevărului și a frumosului. Este o muncă de zi cu zi, un efort necesar pe care trebuie să-l depunem împreună.
Aveți în fața dvs. provocări extraordinare, dar pentru generația mea cred că a fost în esență o chestiune de curaj și de hotărâre. Ne-am propus să aducem România într-un fel care să vă ofere cele mai bune șanse de a trăi în siguranță și de a prospera. Asta a însemnat pentru noi integrarea europeană.
Pentru a celebra împreună Ziua Europei, vă doresc să vă inspirați din aceste trei maxime pentru a lua încrederea pentru a vă îndeplini destinul. Nu renunțați niciodată, indiferent dacă este din cauza uzurii sau a lipsei de voință, a epuizării sau a fricii de izolare, resemnarea nu face posibilă realizarea de progrese. Nu capitulați niciodată! Fie că e din realism sau din lașitate, nu există onoare în capitulare.
Nu încetați niciodată să credeți în voi, indiferent dacă este din cauza dezamăgirii sau a îndoielii. Nu există o viață demnă fără pasiune.
Acestea sunt lucrurile pe care aș dori să le rețineți după întâlnirea noastră de astăzi. Oricare ar fi eforturile, sacrificiile și alegerile voastre, le veți face într-un mediu favorabil. Protejați-l, faceți-l să crească, să evolueze. Aceasta este Europa, iar Europa vă aparține.
Apoi, Laura Codruţa Kovesi a început să răspundă la întrebările studenţilor şi a vorbit despre dificultăţile pe care o femeie le întâmpină într-o lume juridică a bărbaţilor cu stereotipuri, despre demiterea de la DNA, drept cel mai greu moment din cariera sa, despre felul în care a fost afectată de campaniile de presă şi despre presiunea publică, dar şi despre felul profesionist în care a făcut faţă tuturor provocărilor: cu determinare şi angajament.
În cele din urmă, discuţia a căpătat un ton motivaţional, în care Laura Codruţa Kovesi a încercat să-i inspire pe elevi să înveţe, să muncească, să facă practică, să se străduiască pentru a ajunge, în carieră, la un nivel similar. Un extras din această lecţie publică pentru studenţii de la Drept: un student întreabă care este profilul necesar pentru a deveni procuror european. Răspunsul: „Profilul? Profesionist, curajos, proactiv şi să vorbească limba engleză. Ridicaţi mâna toţi cei care credeţi că aveţi calităţile astea. Hai, mâna sus toată lumea! Câţi procurori europeni sunt aici!”
Turneul universitar e mai larg decât s-a știut
Drapelul Ucrainei la rever, Kövesi a marcat la București Ziua Europei, 9 Mai. Potrivit informațiilor Libertatea, șefa procurorilor europeni a avut deja o întâlnire cu studenții din Craiova și urmează să mai aibă o discuție cu studenți de la o altă universitate din țară.
Îmbrăcată în ie alături de mitropolitul Clujului
Laura Codruța Kövesi a fost prezentă vineri, 5 mai, la Cluj-Napoca, unde a participat la prezentarea unei teze de doctorat la capela de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din oraș, conform clujlive.ro.
Șefa Parchetului European a purtat o ie tradițională, iar la eveniment a participat și mitropolitul Clujului, ÎPS Andrei Andreicuț.
Un nume prezent în majoritatea sondajelor de opinie la capitolul prezidențiabililor pentru 2024, Kovesi a declarat repetat că nu intenționează să candideze. Mai mulți analiști politici sau ziariști au spus că astfel de declarații pot face parte din strategie și că anunțul unei candidaturi poate să vină mai târziu. Ziaristul Ion Cristoiu a spus, de pildă, că întâlnirea de la București cu studenții poate fi un reper pentru cât de puternică și, mai ales, activă este baza de fani a fostei șefe DNA, nucleu care energizează, eventual, și electoratul. Laura Kövesi a insistat că nu va participa la viața politică internă.