„Sunt uluită cum… nimeni nu vrea să vorbească despre responsabilitate, să-și asume că s-a întâmplat un lucru grav, ceva ce nu se întâmplă regulat sau n-ar trebui, să moară 17 persoane în 4 zile (chiar dacă în reanimare, în prognostic rezervat) nu știu cum să explic…

Cine stie, știe… Nu e standard, oameni buni, să ai 17 decese în 4 zile. Ăsta e miezul problemei, 17 morți în 4 zile. Nu există decât în catastrofe și în epidemii.

Deci dedesubt e faptul că nu există capacități în spitale, sunt deficite grave de alt gen în sistemul sanitar…

Și atunci cei care înțeleg, care au autoritate în materie, care au capacități intelectuale, morale, de ce nu fac ceva? De ce nu denunță lipsurile grave?”.

Florina Pompilian, șefa ATI de la Spitalul Pantelimon, a răspuns cum au murit cinci pacienți într-o singură zi:

„Știți ce înseamnă ATI Pantelimon? 25 paturi de critici. Fără saloane de postoperator. Și extrem de rar câte o politraumă. Și, printre cei 25 pacienți, 3-5 pacienți oncologici terminali, pe care nu ai unde să-i trimiți… La fiecare pat eliberat, în patul respectiv sosește alt pacient grav… Cred că nu aveți idee cam ce înseamnă mortalitatea într-o secție ATI a unui spital de urgență. Doar un exemplu simplu: când într-o zi intri în sală cu 3 pacienti ASA 5 (muribunzi care nu pot supraviețui fără operație în 24 h, n.r.), cu MODS (sindrom de disfuncție multiplă de organe), sepsis cu punct de plecare abdominal prin perforație tumoră colon, pe care abia reușești să îi ții în viață pe masa de operație și îți mor la 12 ore și dacă mai adaugi 2 pacienți de care ai tras săptămâni – luni în ATI și au ajuns la final, sunt exact 5 decese în acea zi. Nu știu unde lucrați dv., dar, cu siguranță, nu știți ce se întâmplă la fața locului”.

La patru luni de la izbucnirea scandalului deceselor suspecte de la Spitalul Sfântul Pantelimon din Bucureşti, doctorițele Mirela Păiuș și Maria Miron au fost arestate pentru omor calificat cu premeditare și tentativă de omor calificat. Anchetatorii susțin că cele două făcuseră o practică din a reduce doza de noradrenalină sau de a o înlocui cu ser fiziologic în cazul unor pacienți de la Terapie Intensivă.

Citeşte întreaga ştire: Cronologia dosarului morților suspecte de la Spitalul Pantelimon. Cum a pornit scandalul și de ce au cerut procurorii arestarea a două doctorițe la patru luni de la începerea anchetei

Urmărește-ne pe Google News