UPDATE ora 17:45. Florina Pompilian, șefa Secţiei ATI de la Spitalul Pantelimon a ieşit de la audieri, după aproape şase ore petrecute în faţa anchetatorilor, potrivit Digi24.

Florina Pompilian anunţa, în urmă cu o săptămână, că toţi medicii de la Secţia ATI vor demisiona din funcţie, lucru care nu s-a întâmplat după o discuţie cu ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila.

Tot atunci, șefa Secţiei ATI de la Spitalul Pantelimon a pus la îndoială ancheta demarată de procurori în acest caz şi le-a luat apărarea celor două doctoriţe arestate.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

La data de 8 august, doctorițele Mirela Păiuș și Maria Miron de la Secţia ATI a Spitalului „Sfântul Pantelimon” din București au fost arestate preventiv pentru 30 de zile, pentru omor calificat cu premeditare și tentativă de omor calificat.

Ele sunt acuzate că au provocat moartea unui pacient în vârstă de 54 ani, aflat în stare gravă, prin scăderea cu intenție a dozei de noradrenalină.

Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă a contrazis Parchetul, spunând că „nu poate vorba de crimă premeditare” și a prezentat explicaţii despre utilizarea noradrenalinei.

Pe de altă parte, procurorii susţin că, în lunile martie şi aprilie, cele două doctorițe i-au scăzut unui pacient internat la terapie intensivă doza de noradrenalină, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale, acesta intrând în stop cardio-respirator.

De asemenea, pe 4 aprilie 2024, la ora 13.17, cele două doctoriţe, „profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (acelaşi pacient de 54 de ani, aflat în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 60/36 mm/Hg), acţionând cu intenţia de a suprima viaţa pacientului, i-au redus doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1 ml/h, fapt ce a condus, 58 de minute mai târziu, la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului declarat la ora 15.00“.

Anchetatorii afirmă că, înainte ca medicii să îi scadă, pentru a doua oară, doza de noradrenalină, starea pacientului se îmbunătăţise. 

Ancheta se extinde

Procurorii au extins ancheta în dosarul Pantelimon. Alte cinci morți suspecte vor fi verificate dacă au sau nu legătură cu acuzațiile de crimă cu premeditare formulate deja împotriva a doi medici, au precizat surse judiciare pentru G4Media.ro.

Potrivit acestora, verificările nu includ procedura de deshumare, ci vor fi analizate rapoartele de necropsie deja întocmite.

Reprezentanţi ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti informează, marţi, că „de-a lungul timpului”, Parchetul a primit sesizări privind decese suspecte ale unor pacienţi internaţi la mai multe unităţi sanitare din Capitală, inclusiv la Spitalul Sfântul Pantelimon. Cinci astfel de dosare de moarte suspectă au fost deschise, recent, în urma deceselor unor pacienţi la Spitalul Sfântul Pantelimon, scrie News.ro.

Reprezentanţii Parchetului au precizat că, ulterior dispunerii autopsiilor în cele cinci cazuri, a apărut sesizarea care face obiectul dosarului, în care era reclamată moartea a 20 de persoane. 

„Cei cinci sunt persoane decedate la Spitalul Sântul Pantelimon, cu privire la care s-au făcut la momentul respectiv dosare de moarte suspectă, iar ulterior ne-am dat seama că decesele provin din perioada critică. Suntem interesaţi de rezultatele celor cinci autopsii, pentru a vedea dacă sunt relevante în cauză. Nu se fac acum exhumări”, au transmis reprezentanţii unităţii de parchet.

Aceştia menţionează că autopsiile în cele cinci cazuri au fost dispuse înainte să apară sesizarea privind cele 20 de decese.

Conform procurorilor, printre dosarele de moarte suspectă anchetate la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti se numără şi dosarele cu decese din spitale, declarate cazuri medico-legale conform unor criterii din Normele metodologice privind efectuarea autopsiilor. În fiecare zi, la Parchetul din Capitală sunt primite cel puţin cinci asemenea sesizări care vizează decese în spitale.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Urmărește-ne pe Google News