Șefa Secției Psihiatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, Delia Podea, a fost arestată preventiv pentru 30 de zile. Decizia Tribunalului București nu este definitiă, însă este executorie, astfel că Delia Podea va fi dusă în arestul Poliției Capitalei. Ea este acuzată luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual și fals material în înscrisuri oficiale în dosarul testărilor ilegale de medicamente.
Potrivit Parchetului General, Delia Podea, șefa Secției Psihiatrie a SCJU Arad, având și calitatea de cadru didactic la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” Arad, este acuzată că a solicitat și a primit sume de bani de la persoane interesate să figureze cu internări în cadrul Secției de Psihiatrie, în vederea fundamentării și întocmirii ulterioare a unor dosare de pensionare pe caz de boală. În realitate, persoanele în cauză nu sufereau de afecțiuni psihice, însă în schimbul sumelor de bani oferite medicului, acesta îi înregistra în evidențele medicale ale spitalului, figurând fictiv atât cu internare cât și cu tratament de specialitate, relatează Agerpres. Majoritatea acestor persoane nu rămâneau internate în spital și nici nu urmau tratamentul prescris.
Citește și: Noi informații în dosarul medicilor. Peste 3000 de români au fost cobai fără să știe
Pe de altă parte însă, unora dintre pacienți le condiționa internările fictive de participarea la studiile clinice pe care același medic le conducea, scopul acestui demers fiind obținerea, pentru sine, de sume suplimentare de bani, întrucât pentru derularea acestor studii medicul respectiv era plătit în funcție de numărul de pacienți înrolați.
Citește și: EXCLUSIV. Bolnavi după bani! Care e suma pentru care medicii au profitat de pacienții fără minți
În total, 50 de medici din toată țara sunt acuzați că au testat medicamente care nu aveau autorizație, pe pacienți, fără ca aceștia să știe. Medicii sunt acuzați că au falsificat semnăturile a peste 250 de pacienți și chiar analizele acestora. Pentru aceste studii clinice ilegale, doctorul coordonator primea chiar și câte 120.000 de euro.
Marți s-au efectuat zeci de percheziții la peste 30 de spitale din țară, inclusiv în București, la Spitalul Central Militar și la Spitalul de Psihiatrie Alexandru Obregia. Majoritatea medicilor vizați de această anchetă sunt psihiatri care s-au folosit de pacienți fără discernământ pentru a testa medicamente pe ei, pastile care nu primiseră încă o autorizație.
Citește și: UPDATE: Pacienți transformați în cobai. Primeau medicamente care le agravau starea
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro