Transformarea Spitalului ”Foișor” din București în spital COVID și transferarea pacienților în miez de noapte a determinat personalul să discute și despre ceea ce un medic din spital numește ”mai multe disfuncționalități din Foișor”.
Lipsa condițiilor pentru tratarea pacienților COVID a fost miezul polemicii dintre conducerea spitalului bucureștean și Ministerul Sănătății. ”Nu există circuite separate și nici ventilație”, au susținut medicii de la Foișor.
În mod normal, un spital care nu are circuite separate nu poate primi avizul de funcționare de la Direcția de Sănătate Publică. Însă ”Foișor” avea toate avizele la zi.
De realizarea și respectarea circuitelor se ocupă în primul rând epidemiologul unității medicale. Iar inspectorii de la Departamentul de Supraveghere Epidemiologică din cadrul DSP vin și le verifică.
Câștigă 4.000 de euro pe lună, din care aproape 2.000 lucrând pentru jumătatea de normă de la spital
”Spitalul de Ortopedie, Traumatologie și TBC Osteoarticular Foișor are medic epidemiolog angajat prin concurs, cu jumătate de normă, din data de 07.08.2012”, a fost răspunsul oficial primit de Libertatea de la Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București. Ei nu au furnizat numele, dar redacția l-a confirmat: Cristina Moculescu.
Doctorul Cristina Moculescu este în același timp și șefa Departamentului de Supraveghere Epidemiologică și Control Boli Transmisibile din cadrul DSP București. Cumulul celor două job-uri este confirmat de declarația de avere pe 2020 a Cristinei Moculescu:
La rubrica ”venituri” sunt trecute cele două surse: ”Direcția de Sănătate Publică București – angajat CSECTB – 130.428 lei și Spitalul Clinic Foișor – ½ normă servicii medicale – 90.144 lei”. Mai există o declarație de avere a medicului postată pe portalul declaratii.integritate.eu. Conform documentului, Cristina Moculescu este angajat al DSP București din 2008, având atunci calitatea de consilier I.
”E un subiect național”
”Teoretic, este conflict de interese pentru că DSP-urile evaluează și controlează spitalele în vederea autorizării. Este un subiect național deoarece sunt mulți epidemiologi angajați cu normă întreagă la DSP-urile din țară și sub contract cu spitale aflate în jurisdicția lor”, a declarat pentru Libertatea o sursă din Ministerul Sănătății.
”Nu e etică o astfel de situație și, sincer, unul dintre angajatori este neglijat pentru că medicul nu poate fi în ambele locuri în același timp. De cele mai multe ori, spitalul iese în pagubă și, ca să fim sinceri până la capăt, pacientul e cel care pierde cel mai mult pentru că nu beneficiază de cele mai bune servicii medicale”, a adăugat angajatul MS, care susține însă că s-a ajuns aici din cauza numărului redus de medici epidemiologi la nivel național. ”De ce credeți că nicio inspecție a DSP în spitale nu este inopinată și nu surprinde pe nimeni. Spitalele știu întotdeauna când vine DSP în control și mereu totul e perfect!”.
Generalul Oprea: ”Un medic apreciat, dar nu am știut că are contract și cu spitalul”
Doctorul Cristina Moculescu a ocupat anul trecut și funcția de director interimar la DSP București, după demisia din funcție a Cristinei Pelin din martie 2020.
Medicul militar Ionel Oprea, secretar de stat în Ministerul Sănătății până în februarie 2021 a coordonat activitatea DSP București în vara trecută. ”Doamna Moculescu este un medic apreciat, dar nu am știu că avea contract și cu spitalul de ortopedie”, a spus medicul militar.
Acesta consideră că acumularea celor două job-uri poate fi incompatibilitate deoarece asta înseamnă că epidemiologul spitalului Foișor s-a evaluat și controlat singur. ”Avem o problemă aici și nu este singulară. Sunt situații cunoscute și acceptate tacit de Ministerul Sănătății pentru că nu există suficienți epidemiologi”, a adăugat Ionel Oprea.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro