UPDATE ora 13.00 Opoziția a părăsit sala de ședințe a comisiei de cultură, acuzând PSD de boicotarea audierii șefei SRTV. S-au retras parlamentarii PNL, USR și PMP.
Doina Gradea își citește punctul de vedere, cu privire la scandalul în care a fost implicată, recent, prin apariția în spațiul public a unor înregistrări audio în care jignește un reporter din redacția știri.
PNL anunță că îl cheamă la comisie pe Dragoș Pătraru, săptămâna viitoare
UPDATE ora 12.40 Comisia de cultură a votat, prin majoritatea PSD, ca Doina Gradea să nu primească întrebări din partea membrilor comisiei.
”Bolșevismul nu a murit”, a spus deputatul PMP Marius Pașcan, după vot, precizând că ceea ce se întâmplă este ”punerea pumnului în gură de către majoritatea parlamentară”.
”În aparență, domnul Dragnea spunea că este îngrijorat, iată că PSD nu este deloc preocupat de modul în care este condusă Televiziunea Română”, a spus Pașcan.
Iulian Bulai de la USR a intervenit și el. ”Ieri a fost înmormântarea Doinea Gradea”, a spus Bulai, corectându-se ulterior și spunând ”Doina Cornea”.
PSD tergiversează începerea audierii șefei SRTV, invocând încălcarea Regulamentului comisiei; Se cere ca Doina Gradea să își spună punctul de vedere și să nu primească întrebări
UPDATE ora 12.30 PSD ridică în cadrul comisiei problema încălcării Regulamentului, cu privire la audierea șefei SRTV.
”Aroganță a majorității, necolegialitate” a spus Iulian Bulai, de la USR, despre atitudinea membrilor PSD din comisia de cultură. Și PMP, prin vocea lui Marius Pașcan a cerut începerea audierii.
PSD a cerut ca Doina Gradea să își spună punctul de vedere și să nu fie obligată să răspundă la întrebările din partea membrilor comisiei.
Președintele comisiei, Gigel Știrbu a anunțat că va supune voturi această propunere venită din partea Dianei Tușa (PSD) și a precizat că săptămâna viitoare îl va chema la audieri pe Dragoș Pătraru, pentru a-și spune și el punctul de vedere.
UPDATE ora 12.10 Doina Gradea a ajuns, marți, la comisia de cultură, pentru a fi audiată în scandalul privind jignirile aduse unui reporter din Redacția Știri a Televiziunii Publice.
Vicepreședintele comisiei din partea PSD, Diana Tușa a reclamat, în debutul ședinței, că ea personal nu a fost informată cu privire la audierea șefei SRTV. În plus, Tușa l-a acuzat pe președintele comisiei, Gigel Știrbu, de la PNL, că a mințit atunci când a declarat, public, că PSD nu este de acord cu această convocare la comisie.
Și deputatul Beatrice Tudor (PSD) a spus că nu este neregulamentară această convocare a șefei SRTV la comisie.
”Doamna Gradea este prezentă, va fi audiată, dar am dori să fie ultima dată când suntem întrebați pe whattsapp despre ordinea de zi a ședinței comisiei”, a spus deputatul PNL.
Damian Florea (PSD) a precizat că nici el nu a fost informat despre audierea Doinei Gradea. ”Mi se pare inoportună această audiere, pentru că vorbim de niște înregistrări audio”, a mai spus el.
”Nu e bine să pierdem timpul doamnei președinte, să ne spună după ureche, ce s-a auzit, pentru că dumneaei are treabă și tot noi am investit-o cu această funcție și cu încrederea noastră. Mi se pare inoportună această audiere”, a mai spus el.
O chemăm pe doamna Gradea la ”execuție”, a spus și deputatul Gheorghe Socotar, tot de la PSD, el explicând că deja ”s-a vorbit despre jignirile acesteia”, astfel că s-a indus ideea că este vinovată în acest scandal.
„Săptămâna trecută, în spaţiul public au ieşit anumite înregistrări făcute de către un colaborator al SRTv, un realizator de programe în cadrul acestei staţii, înregistrări ce o aveau ca primă solistă pe directorul general şi preşedintele CA, doamna Doina Gradea, şi pe directorul de programe al TVR. Din aceste înregistrări reiese clar că directorul TVR are o sarcină clară din partea partidului care a şi propus-o în această funcţie şi în funcţia de preşedinte al CA de a politiza această instituţie. În urma ieşirii în spaţiul public a acestor înregistrări, împreună cu colegii din Comisia de cultură din Camera Deputaţilor am luat decizia ca astăzi să-i transmitem o invitaţie scrisă pentru ca mâine, 8 mai, ora 12,00, să vină la audieri în faţa Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor”, a spus Gigel Ştirbu, președintele Comisiei de cultură a Camerei Deputaților.
Liberalul a spus că majoritatea membrilor comisiei, cu excepţia deputaţilor PSD, a fost de acord cu audierea preşedintelui-director general al TVR.
El a precizat că reprezentanţii PNL din CA al TVR au luat decizia de a convoca o şedinţă extraordinară a Consiliului de Administraţie care va avea loc pe 14 mai, notează Agerpres.
„În cadrul acestei şedinţe se va solicita un punct de vedere clar despre politizarea acestei instituţii doamnei respective, un punct de vedere clar vizavi de posibilitatea ca această doamnă să mai poată conduce un colectiv din care fac parte colegi ai domniei sale jurnalişti pe care îi desconsideră”, a afirmat Ştirbu.
Realizatorul TV Dragoş Pătraru a criticat, joi, pe pagina sa de internet, conducerea SRTv, menţionând că doreşte să tragă „un serios semnal de alarmă cu privire la ce se întâmplă în televiziunea publică”.
El o acuza pe Doina Gradea de acţiuni de intimidare şi cenzură, postând, în acest sens, şi nişte înregistrări audio. Într-una dintre ele, șefa TVR jignește un jurnalist al postului public de televiziune, ceea ce a determinat mai mulți jurnaliști ai TVR să semneze o scrisoare deschisă adresată conducerii postului, prin care se declară indignați de limbajul folosit de președintele-director general.
Ulterior, Doina Gradea și-a cerut scuze, însă a afirmat că materialele prezentate de jurnalistul Dragoş Pătraru sunt ”trunchieri ale unor înregistrări realizate nelegal”, din întrevederi sau convorbiri purtate cu acesta sau din discuţii avute în spaţii private.
Citește și: Cel mai mare exerciţiu al marinei militare în Marea Neagră, cu 21 de nave de război din şapte ţări – FOTO