Una dintre asistente i-a răspuns în scris că va folosi în continuare combinezoane “dacă nu vor exista halate chirurgicale”.
La Spitalul Sf. Ioan din Capitală, unde nefrologia e închisă și aproape 100 de cadre medicale sunt trimise la izolare, un ordin al conducerii legat de echipamentele de protecție a creat neliniște, dar și riposte.
Astfel, pe 1 aprilie, un document intern semnat și parafat de șefa de la Urgențe, doctor Andreea Zăvoi, anunța personalul UPU de următoarea decizie:
“Utilizarea necorespunzătoare și irațională a materialelor de protecție înaltă (combinezoane) va fi analizată în Comisia de Disciplină în urma referatului făcut de către medicul șef UPU. Atrag atenția că nerespectarea întocmai a măsurilor și indicațiilor puse la dispoziție de autorități va duce la consumarea acestor tipuri de material de protective în mod irațional, ele nefiind inepuizabile ca și stocuri. Acest lucru va duce la periclitarea ulterioară a protejării personalului UPU”.
Asistentă: “Nu au existat halate chirurgicale, ci de unică folosință, care nu corespund”
Decizia a fost însoțită de un tabel cu semnături din partea angajaților în sensul luării la cunoștință. Una dintre asistentele medicale, Mariana Popescu, a iscălit alături de un comentariu, prin care anunță că nu va respecta hotărârea decât dacă spitalul pune la dispoziție echipamentele alternative de protecție.
Zilele trecute nu au fost consumate irațional combinezoane. Menționez că nu au existat halate chirurgicale, ci doar din cele de unică folosință, care nu corespund!!! Din acest motiv au fost folosite combinezoanele. Începând cu 01.04, voi folosi combinezoane dacă nu vor exista halate chirurgicale.
Mariana Popescu:
Contactată, ea a refuzat să ofere detalii despre luarea de poziție din spital.
de cazuri de coronavirus s-au înregistrat în București până pe 6 aprilie, potrivit informării Grupului de Comunicare Strategică
“O secundă de neatenție poate duce la un dezastru”
Coordonatoarea UPU, Andreea Zăvoi, spune că n-a făcut decât să aplice recomandările oficiale: “Am pus la dispoziția colegilor toate informațiile despre cum și în ce condiții se utilizează aceste materiale de înaltă protecție, așa cum reiese de pe site-ul Inspectoratului Național pentru Sănătate Publică și din alte surse oficiale. Toată lumea e suficient de deșteaptă pentru a înțelege aceste lucruri. Folosire rațională înseamnă să fie purtate la pacienți cu mare suspiciune de COVID-19 sau care se încadrează în definițiile de caz”.
La corturile de pretriaj există formulare cu întrebări clare, am introdus și o declarație pe proprie răspundere din partea fiecărui pacient, cu nume, prenume, CNP, există filtre riguroase. E foarte mică probabilitatea să intre efectiv în triajul UPU contacți ai persoanelor cu coronavirus ori asimptomatici
dr. Andreea Zăvoi, șef UPU ”Sf. Ioan”:
Andreea Zăvoi apreciază că respectivul act nu constituie o amenințare, ci doar o informare: “Încercăm să ne ferim cât mai mult pentru a putea trata toate patologiile. Și eu sunt impacientată. Să nu credeți că restul medicilor sunt fericiți! Dar o secundă de neatenție poate duce la un dezastru pentru cadrele medicale și pacienți. Ideea e că trebuie să fim foarte atenți la cum lucrăm și cum ne protejăm. Decizia respectivă nu a fost o amenințare, ci doar o informare. Nu vreau răul nimănui”.
La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!