Filiala locală din Ploiești a PSD a avut ca țintă să trimită la București aproximativ 1.000 de oameni. Șefii de la Prahova au explicat și care a fost raționamentul: raportată la numărul total de locuitori, care este de aproximativ 250.000, cifra este ridicol de mică, iar dacă PSD Ploiești  – care la ultimele alegeri locale a pierdut Primăria în favoarea PNL – nu e în stare să adune 1.000 de oameni, înseamnă că nici nu poate avea pretenții să câștige la viitoarele alegeri mandatul de primar.

Social-democrații ploieșteni s-au mobilizat care cum a putut pentru marele miting. Departe de a face paradă de forța pe care o are partidul, așa cum s-a întîmplat în alte părți unde autocarele cu oamenii scoși la manifestație au plecat încolonate, șefii de la Ploiești au decis, în primă fază, să nu dea detalii despre mobilizarea pentru protest.

Apoi, mobilizarea s-a făcut pe cartiere: unii au plecat din cartierul de vest, alții de la nord, în timp ce câțiva pensionari au fost convocați în zona centrală a orașului.

La nord, unul dintre cele mai mari cartiere din Ploiești, unde sunt predominant blocuri de locuințe, s-au adunat câteva zeci de  simpatizanți ai PSD în spatele unui parc. Cu vreo oră înainte de apariția manifestanților gata de îmbarcare pentru ”excursia” în Capitală, în zonă și-a făcut apariția un echipaj de Poliție. Agenta de la IPJ și colegul său nu au zăbovit mult, mai ales când s-au văzut filmați de jurnaliștii veniți să asiste la marea îmbarcare pentru miting.

În cele din urmă, undeva pe la ora 16:30, și-au făcut apariția și autocarele, două la număr. Vechiuțe, unul dintre ele cu parbrizul serios fisurat, dar bune pentru o călătorie de doar 60 de kilometri, dus-întors.

Directorul Regiei de servicii publice le-a împărțit sandviciuri protestatarilor

Între timp, simpatizanții mobilizați pentru protest au așteptat cuminți pe bancă, la umbra copacilor pe care de doi ani nimeni nu-i stropește cu substanțe împotriva insectelor, pentru că autoritățile nu reușesc să încheie contract pentru servicii de dezinsecție, din cauză de licitații contestate.

N-au avut prea mari probleme în ora de așteptare, pentru că, zilele trecute, angajații de la spații verzi au fost puși să taie iarba și să curețe locul. Li s-a și spus că trebuie să fie organizare, pentru că de acolo pleacă protestatarii, așa că s-au conformat.

Printre ploieștenii pregătiți de protest s-a aflat și Raul Petrescu, director Regiei Autonome de Servicii Publice (RASP) Ploiești, instituție aflată în subordinea autorităților locale și a cărei atribuție este aceea de a verifica activitatea firmelor private care prestează diverse servicii publice prin oraș: salubritate, iluminat.

În trecut, Raul Petrescu a fost viceprimar al Ploieștiului, apoi a cochetat cu jurnalismul, iar acum a ajuns din nou pe o funcție plătită din bani publici.

Petrescu a venit pregătit pentru marele protest. Pregătit nu doar pentru el, ci și pentru ceilalți manifestanți: a adus trei pungi cu sandviciuri, să nu stea oamenii nemâncați atâtea ore.

Raul Petrescu a avut, în trecut, o condamnare cu suspendare, în urma unui proces în care a fost trimis în judecată de DNA. Procurorii l-au acuzat că a dat un telefon ca să ajute pe cineva să obțină mai repede o programare pentru a da examenul pentru permis de conducere.

Condamnarea de  de şase luni de închisoare cu suspendare pentru complicitate la cumpărare de influenţă l-a constat mandatul, în anul 2015, pe fostul viceprimar ajuns la acel moment în funcție de la fostul partid al lui Dan Diaconescu. Înainte de protest, nu a  vorbit însă despre DNA, ci a spus că merge alături de alți 7,000 de protestatari, la București.

Adjunctul inspectoratului școlar Prahova, cu aliații de la ALDE

Tot de la Ploiești a plecat către București, la protest, inspectorul-șef adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Prahova, profesorul Horia Toma. Cândva, Horia Toma a fost primar al orașului și unul dintre cei mai cunoscuți țărăniști. Apoi a devenit liberal, iar acum este în partidul fondat de Călin Popescu Tăriceanu. De la Ploiești, ALDE a trimis câteva zeci de protestatari la marele miting.

S-au întâlnit la sediul din centru orașului și au plecat de acolo, cu un microbuz. Nu s-au amestecat cu pesediștii și nici nu au făcut mari anunțuri legate de participarea la mitingul PSD din Piața Constituției care a bulversat traficul pentru bucureșteni.

Angajați din instituții publice, din convingere la protest

Printre ploieștenii care au plecat sâmbătă seara să protesteze în Capitală, alături de social-democrați, se numără și foști șefi din instituții, oameni care de-a lungul timpului și-au făcut o carieră în instituțiile aflate în subordinea administrației locale. Printre ei este și un fost șef de la firma care se ocupă cu spațiile verzi. Spune că merge la protest din convingere. Nu l-a chemat nimeni, dar e sătul de abuzuri.

Tot printre protestatarii plecați de la Ploiești este și un fost consilier al unui primar trimis în judecată pentru corupție. Șeful a plecat din funcție după ce a fost scos în cătușe pe ușa DNA, consilierul primarului a rămas însă cu convingerea că ”așa nu se mai poate”. Așa că merge la protestul organizat de PSD. Alături de ei, oameni de tot soiul, care cu greu își găsesc cuvintele când e vorba să spună ce-i mână în luptă.


CITEȘTE ȘI

 
 

Urmărește-ne pe Google News