Marți, 21 iulie, la Curtea de Apel București, Secția contencios administrativ și fiscal, este programată a doua înfățișare în procesul intentat Guvernului României de către patru angajați ai Ministerului Sănătății.
Directorii Georgeta Bumbac, Sebastian Iavor, Gabriela Stan și Victoria Voinea contestă noua organizare a Ministerului Sănătății, aprobată de Cabinetul Orban prin Hotărâre de Guvern.
În noua schemă, cei patru nu se mai regăsesc în aceleași funcții și automat le-au scăzut și veniturile. Oricum, este hilar ce se întâmplă.
Sursa din Ministerul Sănătății, pentru Libertatea:
De exemplu, în noua organigramă a dispărut funcția de director general al Departamentului Economic deținută din martie de Georgeta Bumbac, până nu demult cel mai puternic funcționar din minister.
”Acum, Bumbac este doar simplu director financiar și are mai puține servicii în subordine. Sebastian Iavor este suspendat în prezent, structura juridică pe care o conducea devenind acum Direcția de legislație, contencios și guvernanță corporativă”, a declarat sursa.
„În situația lui Bumbac se află și Viorica Voinea, care din director general adjunct al Direcției generale economice a devenit director la Direcția investiții, patrimoniu și logistică. Cât privește situația Gabrielei Stan, fost șef serviciu avizare interministerială, a plecat la ANAF sector 3 în contextul modificărilor organigramei”, a precizat sursa citată.
Ministrul Tătaru: „Când răspunsul oamenilor e «Nu se poate», încerci să schimbi”
Contactat de Libertatea să comenteze procesul intentat Guvernului de către angajații instituției pe care o conduce, ministrul Nelu Tătaru a declarat că este la curent cu ultimele mișcări ale celor patru.
”Știu că au contestat noua organigramă. Nu știu de ce au făcut asta, pentru că au rămas în mare parte cu funcții similare. Din câte știu, Georgeta Bumbac și-a retras plângerea pentru că trebuie să o depună în orașul în care are domiciliul, adică la Constanța”, a spus ministrul.
Tătaru spune că e dreptul acestora să conteste, dar se plânge că o bună parte dintre oamenii din minister nu trag toți în aceeași direcție.
”Dacă vrei să reformezi sistemul, trebuie să o faci fără să încerci să menajezi interesele altora. Când vezi că din 100 de oameni trag la căruță doar 10 sau că atunci când le ceri să facă un lucru, răspunsul lor e unul singur și anume nu se poate, în loc de vom găsi o soluție, încerci să schimbi. Vreau specialiști, vreau oameni cu o nouă mentalitate, încerc să-i aduc pe cei care doresc să muncească alături de mine”, a mai spus ministrul Tătaru, precizând că ”reforma este în desfășurare”.
Bumbac, cumul de 4 funcții și venituri de 5.500 de euro pe lună
Până în martie, când premierul Ludovic Orban a demis-o din funcția de secretar general, Georgeta Bumbac era cel mai puternic om din Ministerul Sănătății, așa cum a arătat un articol publicat de Libertatea. Cu o vechime de peste 8 ani în această instituție, ea a asistat la numirea și plecarea a 12 miniștri.
De profesie economist, Bumbac ocupă în același timp poziții în consiliile de administrație a trei societăți de stat: Compania de Aeroporturi, Compania de Canale Navigabile și în Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Ea aduna venituri de 5.500 de euro pe lună, cât câștigă și președintele țării, Klaus Iohannis. ”După demiterea din funcția de secretar, Bumbac s-a întors la conducerea Direcției economice, dar mai mult a stat acasă, în diverse concedii medicale”, au mărturisit surse din MS.
Libertatea a contactat-o pe Georgeta Bumbac, dar aceasta nu a dorit să comenteze subiectul
Ministerul a făcut cerere de intervenție în proces
Instituția condusă de Nelu Tătaru a depus la prima înfățișare a procesului, care a avut loc pe 7 iulie, o cerere de intervenție accesorie în interesul pârâtului, care este Guvernul. De asemenea, Georgeta Bumbac a făcut cerere de renunțare la judecată.
Ceilalți 3 reclamanți au formulat o cerere de modificare și completare a acțiunii, judecătorul de la Curtea de Apel București stabilind următoarea înfățișare pe 21 iulie.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro