Marcel Ciolacu îl înlocuieşte pe Liviu Dragnea la şefia Camerei Deputaţilor. PSD-ALDE şi-a păstrat majoritatea în Parlament
UPDATE ora 15.20 Marcel Ciolacu a fost votat cu 172 de voturi, în timp ce reprezentanta Opoziţiei, Raluca Turcan, a primit 100 de voturi. Kelemen Hunor de la UDMR a primit 20 de voturi.
UPDATE ora 14.50 Deputatul PNL Florin Roman a strigat „la pușcărie” în timp ce președintele interimar al Camerei, Carmen Mihălcescu făcea un apel la calm.
Lia Olguța Vasilescu a urcat la tribuna Parlamentului și i-a replicat „acesta a fost apelul la calm” în timp ce anunța deputații care urmau să voteze.
Deputaţii votează preşedintele Camerei Deputaţilor, secret, cu buletine de vot.
Începe alegerea preşedintelui Camerei Deputaţilor. ALDE anunţă că îl susţine pe Marcel Ciolacu, Pro România şi minorităţile nu şi-au anunţat intenţia de vot
UPDATE ora 14.00 S-a constituit comisia pentru numărarea voturilor. Votul este secrest, cu buletine de vot, iar alegerea preşedintelui Camerei Deputaţilor se face cu majoritatea deputaţilor prezenţi.
ALDE a anunţat că susţine candidatul PSD, pe Marcel Ciolacu. Pro România nu a spus pe cine va vota, la fel şi grupul minorităţilor, care ar putea face diferenţa în actuala structură a Camerei Deputaţilor.
Candidaţii la funcţia de preşedinte îşi prezintă proiectul, în plenul Camerei Deputaţilor.
Marcel Ciolacu: „Un Guvern îl răstorni democratic, cu moţiune de cenzura, nu există alt tip de democraţie!”
Marcel Ciolacu a afirmat, în plen, că presedintele Camerei Deputatilor nu este şeful deputaţilor.
„Democratia are multe sensuri, în 2017 presedintele Frantei a câştigat alegerile cu 66%, a format guvernul, e şi acum presedinte. Duminică a luat 23%, nu a cerut nimeni preşedintelui demisia, că nu mai are majoritate. Democratia inseamna un mandat de 4 ani”, a spus Ciolacu, în faţa colegilor.
El a arătat că PSD a făcut „suficiente greseli sau decizii care i-au costat”, deoarece poporul are întotdeauna dreptate.
„Nu ne putem juca însă cu cuvântul democraţie, să răsturnam lucrurile de fiecare dată cand vrem noi. Nu, un Guvern îl răstorni democratic, cu moţiune de cenzura, nu există alt tip de democraţie”, a mai spus Ciolacu.
Raluca Turcan: „Logica şi aritmetica parlamentară arată că şansele sunt mici să câştigăm şefia Camerei”
Lidera deputaţilor PNL, candidata PNL, USR şi a PMP, a spus, în plenul Camerei Deputaţilor, că, la logica şi aritmetica parlamentară, şansele sunt mici.
„Este un semnal de responsabilitate, de maturitate, în urma votului dat de români. Aici nu mai vorbeşte un om, vă vorbeşte reprezentantul multor oameni care au votat pentru altceva în politica din România”, a mai spus ea.
Turcan a acuzat Puterea că nu a învăţat nimic din votul dde duminică.
„În această instituţie s-au tranzacţionat voturi, au fost şantaje, până şi astăzi am văzut cum s-au tranzacţionat voturi, în mod jenant”, a spus lidera deputaţilor PNL.
Liderul deputaților PSD, Alfred – Robert Simonis, a criticat discursul Ralucăi Turcan. ”Nu pot să mai accept lecții de moralitate. (…) Nu pot să cred că românii și-au dorit ca Raluca Turcan și-au dorit să fie șefa Camerei Deputaților”, a spus el.
PSD îi permite partidului lui Ponta să îşi facă grup parlamentar, la un an de la solicitarea acestora, fix înainte de votul pentru şefia Camerei
UPDATE ora 13.45 Plenul Camerei Deputaţilor a decis, pe repede-înainte, înfiinţarea grupului parlamentar al Pro România, prin punerea în acord a Regulamentului Camerei cu decizia CCR.
Deputatul Daniel Constantin a anuntat, miercuri, in plenul Camerei Deputatilor, infiintarea grupului Pro Europa format din 24 de parlamentari de la Pro Romania, în frunte cu Victor Ponta.
Anuntul a fost facut inainte de votul pentru sefia Camerei Deputatilor unde candideaza Marcel Ciolacu de la PSD.
Astfel, PSD a dat, în sfârşit, partidului lui Victor Ponta, posibilitatea de a-şi face grup parlamentar propriu, în condiţiile în care din acest grup fac parte deja 22 de deputaţi, plecaţi de la PSD.Pro
România a cerut de mai multe ori să se constituie grup parlamentar, dar fosta conducere a lui Liviu Dragnea nu a supus la vot această solicitare, pe motiv că încalcă Regulamentul forului legislativ.
Dăncilă a ajuns de urgenţă la Parlament. Votul pentru Marcel Ciolacu, în pericol, din cauza nemulţumirilor celor de la ALDE pentru votul din Senat pentru urmărirea penală a lui Tăriceanu
UPDATE ora 13.40 Premierul Viorica Dăncilă a spus, la ieşirea din discuţia cu parlamentarii de la PSD şi ALDE, că nu există probleme în coaliţie şi că există majoritate pentru a trece propunerea PSD pentru şefia Camerei Deputaţilor.
La discuţii au participat, din partea ALDE, Varujan Vosganian, Toma Petcu şi Steluţa Cătăniciu.
Cei de la ALDE au fost asiguraţi că votul din comisia juridică nu a fost pentru începerea urmăririi penale pentru Călin Popescu Tăriceanu, fiind vorba despre o comunicare defectuoasă a concluziilor.
UPDATE ora 13.20 Preşedintele interimar al PSD, Viorica Dăncilă a ajuns, miercuri, de urgenţă la Parlament, pentru a încerca să medize situaţia creată între PSD şi ALDE, pe şefia Camerei Deputaţilor.
USR spune că ALDE nu mai votează cu Marcel Ciolacu, de la PSD
UPDATE ora 13.00 „Pauză de consultări.” Vânzoleală la votul pentru desemnarea președintelui Camerei Deputaților. Aparent, PSD are cvorum pentru a-l trece pe Ciolacu. Dar, surpriză, UDMR cere de la tribună amânarea numirii cu o săptămână. Ce se întâmplă, de fapt? ALDE nu mai votează cu Ciolacu. Motivul? Votul din Comisia Juridică de la Senat care-l lasă pe Tăriceanu dezbrăcat de imunitate. Vot care trebuie confirmat de plenul Senatului. Problema e că fără ALDE, PSD nu are cvorum să-l numească pe Ciolacu la șefia Camerei. Și așa am ajuns la „pauză de consultări.” , a scris deputatul Tudor Pop, pe Facebook.
Pariul meu este că lui Tăriceanu nu i se va mai ridica nimic deocamdată. Dragnea trebuie să-și astâmpere dorul.
UDMR cere amânarea votului cu o săptămână. Pauză de consultări, negocieri de ultimă oră între partide
UPDATE ora 12.30 UDMR a cerut amânarea votului pentru preşedintele Camerei Deputaţilor cu o săptămână. Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis a cerut o pauză de consultări de 30 de minute.
UPDATE ora 12.00 „Nu avem nevoie de nicio favoare atunci când este vorba despre un drept constituțional! Avem nevoie doar să se aplice Constituția României! Nu trebuie să negociem nimic pentru aplicarea legii!”, a răspuns Victor Ponta, la oferta social-democraţilor.
El a scris pe Facebook că decizia CCR nr 85/2019 spune foarte clar că este “dreptul parlamentărilor independenți să se constituie într-un grup-dacă sunt minim 10 aleși pe aceeași lista”!
„Până acum Liviu Dragnea a refuzat abuziv să aplice Decizia CCR-văd că și Carmen Moldovan ( o colegă pe care am sprijinit-o și apreciat-o , dar care ieri s-a comportat că Liviu Dragnea a continuat ieri acest abuz! Dacă noul președinte al Camerei ( Ciolacu, Turcan, cine va fi ales) continuă abuzul vom utiliza cele mai dure și agresive căi legale pentru recunoașterea drepturilor noastre constituționale! ProRomania- suntem chiar ALTFEL-pentru că avem curaj și nu ne vindem! „, a spus Ponta.
Pro România nu a anunţat cum se poziţionează în privinţa votului pentru preşedintele Camerei Deputaţilor.
UPDATE ora 11.00. Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, alături de președintele interimar, Viorica Dăncilă, că partidul a înțeles votul românilor din 26 mai și că lucrurile trebuie să intre rapid în normalitate
„Acest grup al PRO România există și vom lua act de asta”, a spus Ciolacu.
La ora 12.00, deputaţii trebuie să voteze noul preşedinte al Camerei Deputaţilor, după vacantarea postului deţinut de Liviu Dragnea.
Marcel Ciolacu a ieşit încrezător din şedinţa Comitetului Executiv Național al PSD.
„Avem voturi suficiente. Nu am discutat cu colegii de la PRO România. Mă bazez pe voturile de la PSD și ALDE. Mâine avem procedură, avem votul. Am avut discuţii azi la grup, colegii au venit cu această propunere. Am primis un singur mesaj de la soția mea, care mi-a spus trei nume: Adrian Năstase, Valeriu Zgonea și Liviu Dragnea”, a spus Marcel Ciolacu.
Deputatul Raluca Turcan a fost propusă pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților de către PNL, PMP și USR.
Anunțul a fost făcut chiar de Turcan, alături de Dan Barna, liderul USR, și de Eugen Tomac, președintele PMP.
„Am plecat împreună cu colegii mei, domnul preşedinte USR, Dan Barna, şi domnul preşedinte PMP, Eugen Tomac, de la o serie de priorităţi care ţin de obligaţiile pe care noi le avem faţă de cetăţenii României. În primul rând, vorbim despre corectarea erorilor din justiţie în urma apărării infractorilor în ultimii doi ani şi jumătate de către PSD şi gruparea din jurul lui Liviu Dragnea. Este obligatoriu pentru noi să transpunem în legislaţia din justiţie recomandările Comisiei de la Veneţia şi, de asemenea, să milităm împreună în Parlament pentru o justiţie dreaptă. Am plecat de la ideea că trebuie să facem dreptate pentru românii din diaspora, care pentru a doua oară şi-au văzut îngrădit un drept fundamental şi anume dreptul la vot. De aceea, e nevoie de susţinere importantă în Parlament pentru a facilita votul românilor din diaspora, prin votul prin corespondenţă şi votul electronic. Există proiecte în momentul de faţă în Parlament care pot fi puse cap la cap şi să rezulte o decizie comună a Opoziţiei pentru apărarea drepturilor românilor din diaspora”, a declarat Raluca Turcan.
Cum stau calculele în Parlament
În acest moment, atât PSD şi ALDE, cât şi Opoziţia formată din PNL, USR şi PMP au nevoie de voturi de la alte partide pentru a putea să îşi impună candidatul la şefia Camerei Deputaţilor.
Ar mai fi nevoie și de voturile deputaților din UDMR și PRO România, însă cele două formațiuni nu au anunţat, până acum, cum se poziţionează în această chestiune.
Cseke Attila a spus că, în prezent, UDMR nu mai are o colaborare parlamentară cu coaliția guvernamentală și nu mai susține coaliția PSD-ALDE.
„Grupurile parlamentare ale UDMR nu dispun de numărul necesar de voturi pentru a iniția a moțiune de cenzură, astfel încât aceasta nu poate veni decât din partea altor partide din opoziție. Am înțeles că PNL dorește o moțiune de cenzură. Legat de ceea ce ar face UDMR în cazul unei moțiuni de cenzură, noi, astăzi, nu mai avem o colaborare parlamentară cu coaliția guvernamentală, nu mai susținem coaliția”, a spus el.
Citeşte şi: