Cristian Pantazi, într-o „reacție rapidă” în G4Media, invocă numirea procurorilor cu funcții de conducere în DNA, DIICOT sau Parchetul General drept miza care a generat cearta din coaliție.

Miza a fost revocarea ministrului justiției, Stelian Ion. Era miza lui Klaus Iohannis, a PNL și a câtorva personaje din umbră, cu toții speriați de perspectiva iminentelor numiri făcute de Stelian Ion la conducerea Parchetelor. Aceasta e marea miză: teama că Stelian Ion putea face propuneri de procurori cu adevărat independenți de politicieni și de servicii.

Cristian Pantazi, G4Media

Concursul pentru 11 candidaturi pentru funcţiile vacante de conducere din Parchetul General, DNA şi DIICOT a fost lansat de Stelian Ion în august și urma să se încheie pe 15 septembrie. Joi, Ministerul Justiției a publicat numele procurorilor care s-au înscris. Dacă Klaus Iohannis semnează decretul de revocare, numirile vor fi făcute de ministrul interimar.

Cristian Pantazi susține că de numele acestor procurori va depinde și cum se vor cheltui milioane de euro care vin prin PNRR.

„Pentru Iohannis, PNL și omul său de paie din fruntea guvernului, pierderea controlului asupra șefilor de Parchete era o perspectivă îngrozitoare. 80 de miliarde de euro de la UE, zeci de miliarde de euro din bugetul național de cheltuit în următorii ani de guvernare – nimeni nu vrea cu adevărat procurori independenți și, în general, o justiție care să funcționeze”, susține Pantazi.

Ioana Ene Dogioiu respinge această teorie și arată că președintele Iohannis avea alte metode de a respinge o numire de procuror pe care nu și-o dorește.

„Demiterea dlui Ion nu are așadar nicio legătură cu selecția (nu e concurs) pentru procurorul-șef DIICOT și funcții de conducere în DNA. Dl Iohannis putea oricum refuza propunerile ministrului la infinit (probabil chestiunea se regla după congresul USR-PLUS)”, precizează Dogioiu.

Ceea ce l-a fript pe dl Cîțu la buză este PNDL 3, fără de care riscă să piardă congresul.

Ioana Ene Dogioiu, spotmedia.ro

Jurnalista susține că miza acestui scandal este PNDL 3, întrucât Florin Cîțu are nevoie ca el să fie funcțional până la congresul PNL din 25 septembrie, pentru a avea sprijinul primarilor în lupta cu Ludovic Orban, iar USR-PLUS amâna aprobarea programului până la găsirea unei soluții pentru desființare SIIJ.

„De ce? Pentru că la Congres vor vota primarii liberali. Dl Cîțu are de partea sa majoritatea liderilor locali, dar e discutabil dacă are și majoritatea primarilor”, scrie Dogioiu.

Alegerile interne din cele două formațiuni sunt invocate drept cauză principală de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, într-un text pe Republica.ro.

Acum, pentru prima dată, încăierările Cîțu-Orban, Barna-Cioloș se desfășoară cu ambele partide la guvernare. Ei se bat pentru putere, fiind la putere! Din punctul de vedere al cetățenilor e ca și cum, într-un război civil, ambele tabere ar folosi artileria grea în oraș, distrugând clădirile și omorând locuitorii nevinovați.

Cristian Tudor Popescu, Republica.ro.

Cât privește finalizarea crizei guvernamentale, jurnalista Ioana Ene Dogioiu afirmă că nu crede că premierul Cîțu va fi înlăturat, precum solicită USR-PLUS.

„Nu cred că dl Cîțu va fi înlocuit de la șefia guvernului acum. Este preferatul președintelui, nu mă îndoiesc că acționează cu acordul dlui Iohannis. Joi, PNL va face un BPN fulger pentru reafirmarea sprijinului pentru premier. Dl Orban nu are loc de manevră, deși pluseriștii par că vor să-l atragă în joc. Ar fi însă sinucigaș să se plaseze de partea USR-PLUS. Deci întrebarea este dacă USR-PLUS rămâne sau pleacă de la guvernare”, precizează Dogioiu.

„PSD și AUR câștigă politic fără efort”

În schimb, Cristian Tudor Popescu susține că ambele partide vor fi pierzătoare ale acestei noi crize guvernamentale.

„În lupta «de casă», pe termen scurt, PNL și USR-PLUS, cu lideri cu tot, pierd politic masiv, pe termen mediu și lung, la nivel național. Și câștigă, evident, fără niciun efort, PSD și AUR”, transmite Cristian Tudor Popescu.

Actuala criză guvernamentală a pornit odată cu revocarea ministrului justiției, Stelian Ion, pe care Florin Cîțu l-a acuzat de șantaj prin lipsa avizării Programului de investiții Anghel Saligny, decizie care a dus la solicitarea USR-PLUS de schimbare a premierului. Analiștii politici sunt însă împărțiți privind motivele care au dus la ruptura dintre premier și USR-PLUS și la actualul scandal.

 
 

Urmărește-ne pe Google News