Comisia pentru Energie și Comerț din Camera Reprezentanților, la inițiativa căreia au fost chemați cei trei, amintește de zvonurile false despre vaccinurile contra COVID și afirmațiile mincinoase care au circulat despre pretinsele fraude electorale la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020.
Dezinformarea „a exacerbat crizele naționale, cu consecințe grave în viața reală, în termeni de sănătate publică și siguranță”, se arată într-un comunicat al aleșilor americani.
„Autoreglementarea în industrie a eșuat”
Reprezentanții Facebook, Google și Twitter vor răspunde la întrebările legislativului în data de 25 martie. Ei au mai fost chemați în Congres, pentru a vorbi despre eventualele practici anticompetitive și despre protecția legală de care beneficiază platformele contra urmăririlor penale legate de conținuturi publicate de terți.
Cele trei companii sunt criticate din toate părțile. Pe de o parte, democrații le reproșează giganților Facebook, Twitter și Google (YouTube) că nu luptă suficient contra conținuturilor problematice: incitare la violență, dezinformare, discursul urii etc. Pe de altă parte, democrații susțin că sunt cenzurați de rețelele de socializare, deși le folosesc în campaniile electorale.
Potrivit sursei citate, va fi abordat și subiectul excluderii lui Donald Trump de pe principalele platforme.
Fostul președinte afirmă că a fost „furat” în alegeri și i-a încurajat pe susținătorii săi să meargă la Capitoliu pe 6 ianuarie, în timpul ceremoniei de certificare a victoriei lui Joe Biden. Asaltul de la Capitoliu s-a soldat cu moartea a cinci persoane și a șocat lumea.
„Mult timp, giganții tehnologiei au refuzat să recunoască rolul pe care îl joacă în fabricarea și propagarea de informații false în rândul publicului lor. Autoreglementarea în industrie a eșuat”, mai spun aleșii americani.