Proiectul de lege promulgat de șeful statului prevede astfel ca și categoriile de mai sus să se numere printre funcţionarii publici care au obligația să completeze anual declarația de avere.

Declaraţia de avere se face în scris, pe propria răspundere, cuprinde drepturile şi obligaţiile declarantului, ale soţului/soţiei, precum şi ale copiilor aflaţi în întreţinere, și se depune anual.

Când se depune declaraţia de avere:

  • anual, până la data de 15 iunie
  • în maximum 30 zile de la data numirii sau alegerii într-o funcție nouă ori de la data începerii
    activităţii/angajării
  • în maximum 30 zile de la data încheierii mandatului sau a încetării activităţii
  • în maximum 30 zile de la data încetării suspendării din exerciţiul funcţiei sau al demnităţii publice pentru o perioadă ce acoperă integral un an fiscal.

Potrivit Ghidului de completare, venitul anual încasat se raportează la anul fiscal anterior, iar declarația de avere va conține venitul net, nu cel brut, care este impozabil.

Declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese se păstrează pe site-ul instituţiei unde lucrează respectivul angajat, dar şi pe site-ul Agenţiei Naționale de Integritate, pe toată durata exercitării funcţiei şi apoi se arhivează.

Cei care depun declaraţii de avere sau declaraţii de interese care nu corespund adevărului fac fals în declaraţii şi sunt pedepsiți, potrivit Codului Penal.

Totodată, legea mai prevede că nedepunerea declaraţiilor de avere şi a declaraţiilor de interese până la termenul legal reprezintă contravenţie „şi se sancţionează în conformitate cu prevederile legale în vigoare”, mai precis cu amendă cuprinsă între 50 și 2.000 de lei.

 
 

Urmărește-ne pe Google News