Potrivit proiectului de buget pe 2018, cheltuielile pentru salariile Directoratului cresc cu 108,2%, iar pentru Consiliul de Supraveghere cu 88,2%.
Totalul cheluielilor cu remunerarea managerilor societății se ridică în 2018 la 6 milioane lei. Aceleași sume sunt estimate și pentru 2019 și 2020.
Cheltuielile aferente Directoratului pentru anul 2018 sunt estimate la 4,09 milioane lei pentru un numar de 5 membri. Remunerația fixă va fi de 2,04 milioane lei pentru 2018, 2019 și 2020, iar componența variabilă va fi tot de 2,04 milioane lei. Remunerația directoratului a fost calculată pe baza salariului mediu brut din ramura energie înmulțită cu 6 la 34.083 lei/lună.
Cheltuielile cu remunerarea Consiliului de Supraveghere, format din șapte membri, au fost estimate la 1,9 milioane lei. Cheltuielile pentru indemnizația fixă lunară se ridică la 959,2 mii lei, iar pentru componenta salarială variabilă tot la 959,2 mii lei.
Hidroelectrica, cel mai valoros producător de energie al statului, s-a aflat în insolvență în perioada 2012-2016 din cauza contractelor păguboase de vânzare a energiei și a celor de mentenanță.
Între timp, compania a ieșit din insolvență și face profituri istorice, dar a încăput pe mâna unor conducători impuși politic. Compania nu a selectat manageri profesioniști și nici nu s-a listat pe bursă.
Circuitul politic
Director general al Hidroelectrica a fost numit Bogdan Badea, fost secretar de stat în ministerul Energiei în perioada 2014-2015, când instituția era condusă de către Andrei Gerea (ALDE). Potrivit sursei citate, Badea este un apropiat al lui Daniel Chițoiu, membru marcant al ALDE.
Șefa Consiliului de Supraveghere este Andreea Lambru (ALDE), care deține și funcția de secretar general al Guvernului. Aceasta a devenit celebră anul trecut, în conflictul dintre Sorin Grindeanu/Victor Ponta și Sevil Shhaideh/Liviu Dragnea. Lambru este cunoscută și pentru un scandal sexual cu Mihai Bălăşescu, avocat și membru PNL, potrivit DC News.
La alții e și mai mult
Hidroelectrica nu este singura companie de stat cu cvasi-monopol și salarii uriașe. Ion Sterian, șeful Transgaz, va primi peste 22.000 de euro net pe lună de la compania de stat, după adoptarea unui nou sistem de recompensare financiară.
Dacă Hidroelectrica este controlată de către Ministerul Energiei, Transgaz este deținut de către Ministerul Economiei.