„S-a stabilit ca niciunul dintre președinții care sunt ai partidelor parlamentare să nu candideze la președintie. Este o decizie înțeleaptă”, a spus Zamfir, miercuri, 11 decembrie, la Realitatea Plus.
Totuși, din informațiile Libertatea, acest lucru nu a fost agreat în totalitate în cadrul coaliției. Mai precis, Elena Lasconi (USR) este cea care nu și-a dat acceptul să fie scoasă din cursa pentru un candidat comun PSD-PNL-USR-UDMR. „Ea a evitat să dea un răspuns clar, așa că discuțiile privind candidatul comun la președinție nu sunt închise. Sunt mai multe variante pe masă și deocamdată nu s-a luat nicio decizie”, au declarat surse din USR pentru Libertatea.
În privința premierului, s-a agreat că Partidul Social Democrat, condus de Marcel Ciolacu, având cel mai mare număr de parlamentari, trebuie să dea premierul în viitorul Guvern, iar cel mai probabil acesta va fi tot Ciolacu, actualul șef al Executivului.
De asemenea, potrivit informațiilor publicate de Libertatea miercuri, 11 decembrie, s-a convenit ca ministerele să fie reduse de la 18 la 16 și să fie împărțite astfel:
- PSD – 7 ministere
- PNL – 4 ministere
- USR – 3 ministere
- UDMR – 2 ministere
„Deocamdată, s-a convenit această împărțire, dar lucrurile nu sunt încă închise, urmează alte discuții zilele următoare”, au precizat participanții la negocieri pentru Libertatea.
Discuțiile PSD-PNL-USR-UDMR au loc în contextul în care viitorul Executiv trebuie învestit pe 21 decembrie, iar PSD a anunțat clar că vrea să dea premierul și a pus 5 condiții pentru intrarea la guvernare.