„Nu am constatat sincope în ceea ce privește funcționarea sistemului informatic, cât și a sistemelor din secțiile de votare electronice, tabletele respective, cât și sincope în desfășurarea proceselor electorale de către președinți și operatori”, a spus Mitulețu Buică.

Lia Olguţa Vasilescu, preşedintele comisiei, i-a replicat şefului AEP: „Doi invitați din prima zi au verificat vreo 4000 de procese verbale din secțiile de votare și au constatat că foarte multe, cred că vreo 25 la sută, au spus că nu se închid pe cheie. E simplu să spui că nu au existat nereguli și uite că te contrazic dovezile”.

Ea a continuat: „Când vom avea listele suplimentare și vom găsi vot multiplu înseamnă că softul pe care l-ați girat dumneavoastră este foarte prost. Dumneavoastră ați cerut factorilor decidenți să se rămână pe sistem cu serviciu militarizat și nu o altă instituție a statului? Nu e singura audiere pe care o facem cu dumneavoastră”.

Întrebat dacă AEP a avut cunoştinţă de cele peste 9.000 de sesizări cu privire la utilizarea tabletelor la alegerile europarlamentare, Mituleţu-Buică a menţionat că aceste informaţii sunt trimise la centrul operativ de la nivelul MAI.

„La nivelul MAI au avut aceste informaţii cu privire la ce s-a întâmplat în fiecare secţie de votare, deoarece sistemul informatic trimite informaţia cu privire la posibilul vot multiplu şi la centrul operativ de la nivelul MAI. La nivelul BEC au fost o serie de informaţii cu privire la întrebările puse de către operatorul de calculator, fie că nu au fost întrebaţi şi le-au dat trei buletine de vot, fie că au fost întrebaţi pentru europarlamentare şi pentru referendum de 5 ori, fie că au fost întrebaţi numai pentru referendum, dar din informaţiile din tabletă nu au ajuns la BEC, ci doar la centrul operativ, din această cauză doar MAI are informaţii cu ce s-a întâmplat efectiv în aceste tablete şi STS”, a menţionat Mituleţu-Buică.

Preşedintele AEP a adăugat că erorile din procesele verbale apărute la nivelul secţiilor de votare pentru centralizarea rezultatelor au fost preluate de Birourile Electorale Judeţene.

„De fiecare dată au fost erori în completarea acestor procese verbale, la nivelul BEC a trebuit să dăm doar pe câteva decizii ca să se închidă procesele verbale, dar doar din punct de vedere al buletinelor de vot şi a inscripţionărilor pe prima pagină, care nu influenţau voturile valabil exprimate sau numărul de voturi nule”, a mai afirmat Mituleţu-Buică.

Citeşte şi:
Locuri de joacă la 1,5 milioane de euro bucata! Daniel Florea, primarul PSD al Sectorului 5, cheltuie 54 de milioane de euro ca să amenajeze 34 de părculețe

 
 

Urmărește-ne pe Google News