„Următoarea iarnă ar putea fi inclusiv mai dificilă decât aceasta. Trebuie să începem deja să ne pregătim pentru următoarea iarnă”, a declarat Birol miercuri, 12 octombrie, la sosirea la un consiliu informal de la Praga al miniştrilor Energiei din UE.
În ceea ce privește posibilitatea stabilirii unui plafon pentru prețurile importurilor de gaze în UE, șeful IEA spune că dacă acesta va fi introdus, „ar trebui să fie la un nivel la care Europa să nu utilizeze avantajul său pe pieţele internaţionale, în special anul viitor, când pieţele vor fi şi mai presate”.
17 state europene, printre care Belgia, Franţa, Italia, Polonia sau Spania propun introducerea acestui plafon, în timp ce țări precum Germania, Ţările de Jos, Estonia, Austria sau Ungaria se opun.
În acest context, Fatih Birol a subliniat că „solidaritatea între ţările UE” este fundamentală pentru a gestiona criza gazelor.
„Dacă eşuăm în acest test, implicaţiile ar putea merge mult mai departe decât sectorul energetic”, a mai spus directorul executiv al IEA.
Foto: EPA