Moscova a confiscat deja active sau le-a achiziționat, pe baza unor reduceri importante, de la unele firme occidentale care au părăsit Rusia sau și-au redus activitățile după invazie.
„În esență, vorbim despre securitatea economică într-un război”, a declarat Alexander Bastrykin, șeful Comitetului de Anchetă, în cadrul unei conferințe care a fost transmisă online.
„Să mergem pe calea naționalizării principalelor sectoare ale economiei noastre”, a propus acesta.
Aceasta a fost o incursiune neobișnuită în politica economică pentru Bastrykin, care îi raportează direct președintelui Vladimir Putin, notează Reuters.
Rusia a efectuat privatizări de amploare și adesea haotice în anii 1990, după prăbușirea Uniunii Sovietice comuniste.
Unele dintre cele mai valoroase active ale statului au ajuns în mâinile așa-numiților oligarhi, dintre care mulți și-au vândut ulterior firmele sau au fost forțați să cedeze controlul înapoi statului, sub Putin.
Economia Rusiei și visteria guvernului se bazează în mare măsură pe producția de petrol, gaze și metale.
Gazprom, cel mai mare producător de gaze naturale din Rusia, este deja controlat de stat. Cea mai mare companie petrolieră, Rosneft, nu se află în mod oficial sub controlul guvernului, dar este condusă de Igor Sechin, un aliat de lungă durată al lui Putin.
Moscova nu condideră intervenția sa în Ucraina drept o „invazie” și spune că a trebuit să acționeze pentru a-i apăra pe rusofonii din Ucraina și pentru a evita o amenințare din partea NATO – argumente respinse atât de Kiev, cât și de Occident ca fiind pretexte nefondate pentru un război de cucerire.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
Jumbo • 14.05.2023, 18:17
TOT CE ESTE IN RUSIA SI APARTINE SI 1%STRAINILOR,TREBUIE NATIONALIZAT. SLAVA ROSSIAAAAAAA, YANKEES GO HOME, TRĂIASCĂ ROMÂNIA LIBERA