„Este evident că există multe lupte în acea parte a Ucrainei, astfel încât activitățile și operațiunile militare sunt în creștere acolo, iar acest lucru mă îngrijorează foarte mult”, a declarat vineri șeful organismului de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite.

Grossi a precizat că, în timpul vizitei de joi, el și echipa sa au văzut găuri și urme de bombardament pe clădirile centralei – cel mai mare complex nuclear de acest tip din Europa.

„Integritatea fizică a instalației a fost încălcată nu o dată, ci de mai multe ori. Iar acest lucru înseamnă ceva, indiferent de puterea cinetică a ceea ce a fost lansat asupra centralei, și este inacceptabil (…), sub orice criteriu de siguranță și securitate”, a mai afirmat Grossi.

Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc pentru bombardamentele de la centrala nucleară și din jurul acesteia.

În ceea ce privește amenințarea la adresa alimentării cu energie electrică, Grossi a precizat: „Este clar că cei care au aceste ordine militare știu foarte bine că modul de a paraliza activitatea sau de a face mai multe pagube nu este să se uite în reactoare, care sunt enorm de solide și robuste, ci să lovească acolo unde doare, astfel încât centrala să devină foarte, foarte problematică”.

Deși Grossi se află la în prezent Viena, el a precizat că șase experți AIEA rămân la situl nuclear din Zaporojie. Potrivit acestuia, AIEA lucrează pentru a stabili o prezență permanentă pe teitoriul centralei nucleare, formată din doi experți care vor rămâne acolo tot timpul, notează BBC.

Subliniind importanța prezenței AIEA la fața locului, acesta a afirmat că acum știe mult mai multe decât știa înainte de vizită. Echipa de inspectori află mai multe „pe măsură ce vorbim”, iar prezența acesteia are „o mare valoare adăugată”.

Foto: EPA

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

Urmărește-ne pe Google News