”(Am discutat – n.r.) aspecte strict tehnice despre declarația unică, de exemplu, astfel încât să funcționeze cât mai bine și să nu avem niciun fel de probleme. (ce schimbări ați decis?…) La nivelul formularului unic, din câte știți, e o decizie pe care o ia ministrul prin Direcția de Legislație. ANAF este cel care trebuie să pună practică toate aceste decizii și acest formular și să se asigure că nu există probleme la funcționalitate, la declarare, la numărul de contribuabili…”, a spus Mișa, după ce a ieșit din birou.
El nu a dorit să facă alte declarații și s-a ferit de presă, la plecare.
Ionuț Mișa a fost numit președinte al ANAF, cu rang de secretar de stat, de premierul Viorica Dăncilă. Potrivit acestuia, una dintre cheile importante în creşterea gradului de colectare este informatizarea.
Anul 2018 va fi un an dificil din punct de vedere al încasărilor, pentru că programul de încasări este foarte în urmă. Probabil vor fi şi alte modificări care vor suplimenta planul de încasări, şi atunci cred că este foarte important să ne uităm mult mai atent la componenta de IT. M-aş bucura ca fiecare dintre dumneavoastră să încerce să utilizeze programul IT cât mai bine, să încerce să descopere celelalte structuri, celelalte componente. Aş vrea, şi o să iniţiem, un proces de instruire pentru fiecare program informatic, astfel încât (…) să puteţi transmite informaţii cât mai precise, cât mai utile, cât mai rapid”, le transmitea recent Mişa celor prezenţi la bilanţul Direcţiei Regionale de Finanţe Publice Iaşi.
Guvernul a adoptat pe 15 martie Declarația Unică. În aceeași zi, ministrul de Finanțe a anunțat că cei care au depus Declarația 600 trebuie să depună și declarația unică, pentru a ști care sunt veniturile sale pentru anul în curs și pentru anul viitor.
Declarația unică poate fi depusă începând cu data de 16 mai, a anunțat, marți seară, ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici. Acesta a mai spus că în săptămânile următoare contribuabilii vor primi prin poştă parola de acces în mediul virtual.