Florin Ionel Moise, președintele Agenției Naționale de Integritate, a declarat toate proprietățile și veniturile, inclusiv cele mai vechi ale soției, mai puțin cele de acum, când soția a ajuns angajat al ASF, relatează „Bursa”

Articolul, scris de jurnalistul Radu Soviani, remarcă faptul că o parte a veniturilor din Autoritatea de Supraveghere Financiară continuă să rămână secrete față de public. Din declarațiile președintelui ASF, Nicolae Marcu, se știe că el câștigă peste 12.000 de euro pe lună, salariul net. Dar salariile altor angajați se păstrează confidențiale. Așa se întâmplă cu cel al Mirabelei Moise, soția șefului ANI. Mirabela Moise a lucrat la ANAF și, pe parcursul anului 2022, a ajuns la ASF. 

Florin Ionel Moise, președintele Agenției Naționale de Integritate Foto: Agerpres

Cel care veghează la obligațiile de transparență este cel care nu le respectă

Salariul angajatei ASF este secretizat chiar în declarația de avere a soțului, președintele ANI, Florin Ionel Moise. Conform Legii nr. 176/2010, ANI asigură respectarea obligațiilor de integritate și transparență în exercitarea funcțiilor și demnităților publice. 

Dar chiar șeful ANI, observă „Bursa”, nu respectă obligațiile de transparență când e vorba de un angajat ASF cu care împarte veniturile.

În declarația de avere a șefului ANI sunt trecute toate veniturile soției, mai puțin cel de la ASF, care a fost secretizat

ASF a fost, în ultimii ani, în mijlocul mai multor mari probleme în piața asigurărilor, reamintește publicația citată. Falimentul City este un exemplu. Situația Euroins, alt exemplu, unde statul, susține „Bursa”, nu ia măsuri și cocoloșește firma.

Într-un mai puțin obișnuit exercițiu de a reacționa „in corpore”, 20 de firme de asigurări au răspuns recent la întrebările Libertatea, solicitând, pe acest fond de nesiguranță, statului să ia măsurile legale și să-și exercite atribuțiile. 

Mesajul firmelor de asigurări vine în condițiile în care mai mulți jucători de pe piață susțin că Euroins beneficiază de o clemență din partea ASF, clemență la care se referă și articolul din „Bursa”. „În cazul Euroins, datele publice arată că, încă din 31 martie 2021, ASF ştia că Euroins nu raportează toate litigiile şi, prin urmare, nu aduce capital pentru rezervele de daună, nerespectând indicatorii de solvabilitate fără de care o societate de asigurări nu poate funcţiona”, scrie „Bursa”. E vorba de o situație care durează de peste 2 ani. 

Schemele Ponzi din asigurări se transformă în falimente și cresc prețul RCA

Libertatea a început în ianuarie 2023 o investigație jurnalistică pe piața asigurărilor.

Ziarul a publicat documente obținute de la autoritățile reglementare din străinătate (omologul ASF de la noi), care au arătat că falimentul City, a fost, de fapt, o fraudă generalizată, o schemă Ponzi. Asta a dus, indirect, dar rapid, la mărirea cu 71% a prețurilor RCA în 2022, conform datelor oficiale de la ASF.  

La City, s-au scos din România sume de sute de milioane de euro, banii asiguraților. Nimeni nu a fost pedepsit. Iar cei din ASF care aveau în sarcină supravegherea City au fost avansați din nou pe funcții de către președintele Nicolae Marcu, după cum a dovedit investigația Libertatea.

COTAR: „Executorii judecătoreşti nu mai găsesc bani în conturile Euroins”

Justiția nu a descoperit niciun responsabil de doi ani, de când s-a aflat că City a folosit conturi false, care nu existau, ca să garanteze o solvabilitate, la rându-i inexistentă. 

În total, până la 1 februarie 2023, statul a plătit 350 de milioane de euro pentru trei lideri RCA aflați în faliment (Astra, Carpatica, City). 

În ultimele zile, atât liderul PSD, Marcel Ciolacu, cât și cel al PNL, premierul Nicolae Ciucă, au vorbit despre faptul că se anunță un alt faliment pe piața RCA. Premierul l-a și numit: Euroins, care este lider cu peste 35% din piață. 2,5 milioane de oameni și firme sunt asigurați RCA la Euroins. Euroins a susținut permanent că este solvabilă. Acționarii săi au spus că totul este un atac din partea unor oameni din autoritățile statului român, care hărțuiesc firma de ani de zile. 

Euroins este instituția cea mai dată în judecată din România (dintre toate entitățile private sau publice), conform unei investigații Libertatea.

Marți, 14 martie, „Bursa” a publicat un alt articol, în care a semnalat un apel al COTAR, organizație a transportatorilor: „Executorii judecătoreşti nu mai găsesc bani în conturile Euroins”.

Urmărește-ne pe Google News