- Markus Reisner este superintendent al institutului de pregătire a ofițerilor de la Academia Militară Tereziană. A fost comandant de pluton, comandant adjunct al Batalionului de Recunoaștere 2 din Salzburg și ofițer de instruire al unei companii de recunoaștere blindate. Între 2022 și 2024, Reisner a fost comandantul Gardebataillon, una dintre unitățile de elită ale armatei austriece.
Cuprins:
Situația de pe frontul de est al Ucrainei este dramatică, iar „situația din Donbas este chiar catastrofală”, a declarat colonelul Reisner. Apărătorii ucraineni nu mai au muniție, sunt uzați și sub foc rusesc constant, explică șeful din armata de la Viena: „Lacunele din liniile ucrainene sunt mari, rușii se scurg ca apa”.
Între timp, luptele din apropierea orașului Pokrovsk au trecut deja la a treia și ultima linie de apărare: „Dacă rușii pătrund în apropierea orașului, cu greu vor mai fi opriți. Ei ar putea înainta în jur de 150 de kilometri vest până la Dnipro într-o perioadă scurtă”. Iar acest lucru ar avea consecințe enorme în continuarea războiului.
„Trump gândește diferit, trebuie să fim pregătiți pentru acțiuni pe care le considerăm iraționale”
Totul depinde de ce se întâmplă după transferul puterii la Casa Albă. Pe 20 ianuarie 2025, Donald Trump va prelua Biroul Oval. „Trump gândește diferit, trebuie să fim pregătiți pentru acțiuni pe care le considerăm iraționale”, spune Reisner.
„Trump l-a adus deja în joc pe fostul general Keith Kellog ca reprezentant special pentru Rusia și Ucraina. El are deja un plan care prevede înghețarea conflictului pe actuala linie a frontului și mutarea posibilei aderări la NATO a Ucrainei în viitorul îndepărtat. Dacă Rusia nu se conformează, SUA vor furniza suficiente arme pentru a respinge atacatorii. Dar Kremlinul știe și că SUA nu vor ajunge la extreme pentru Ucraina”, afirmă Reisner.
Pentru expertul austriac, „aceasta ar fi oricum doar o soluție pe termen scurt la o problemă pe termen lung”.
Rusia nu respectă tratatele, așa cum a dovedit pe deplin încălcarea constantă de către Vladimir Putin a acordurilor internaționale.
„Nu există vid pe termen lung în geopolitică. Unde iese SUA, vor intra rușii. Și Europa nu poate aștepta asta”
Dacă Trump ar înceta să susțină Ucraina, Europa s-ar confrunta cu o „problemă mare”: „Nu va funcționa fără americani. Dacă se retrag din anumite poziții, se va crea un vid. Dar nu există vid pe termen lung în geopolitică. Unde iese SUA, vor intra rușii. Și Europa nu poate aștepta asta”.
Ofițerul decorat deplânge faptul că statele europene nu au o strategie strictă. „Dacă SUA întorc spatele Ucrainei, Europa are nevoie de o strategie, altfel specia rusă nu se va termina niciodată. Acest lucru se poate termina prost”.
„Nordul Global vs Sudul Global. Să sperăm că nu va scăpa de sub control”
Războiul împotriva Ucrainei a escaladat acum într-un conflict care trebuie privit la o scară mult mai mare: „Putin primește un sprijin masiv din partea Sudului Global (Iran, Coreea de Nord, India, China). Xi Jinping este de acord cu liderul de la Kremlin că acum sunt posibile schimbări politice globale, care nu au fost posibile de 100 de ani”.
Este un conflict între Nordul Global, ai cărui membri s-au așezat de mult timp în cele mai bune locuri la masa politică și economică, și Sudul Global, care își cere acum drepturile. Trebuie să sperăm acum. că conflictul nu scăpa complet de sub control.
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!