În timpul verii, Marea Britanie a acuzat Rusia că a finanțat acțiunea unor hackeri care aveau ca țintă laboratoarele din Regatul Unit, Canada și SUA implicate în dezvoltarea vaccinurilor împotriva noului coronavirus, cu scopul de fura informații.

Acum, generalul Nick Carter face noi acuzații. Într-un discurs ținut la dezbaterea organizată de think tank-ul Policy Exchange, oficialul britani a acuzat “rivalii autocrați” că “manipulează mediul informațional” pentru a exploata criza COVID-19 în scopuri strategice.

Nick Carter a declarat că tactica propagandistică reflectă o strategie de “război politic” întreprinsă în mod agresiv și în egală măsură de Beijing și de Moscova, “menită să submineze coeziunea” din Vest.

Carter a adăugat că “poveștile lor de dezinformare” legate de vaccinurile anti-COVID au fost concepute pentru a pătrunde în grupurile de socializare antivaccinare și a dat un exemplu descoperit la începutul acestei veri de cercetătorii australieni. În iulie, un comunicat de presă fals a fost postat pe website-urile prorusești din Luhansk, estul Ucrainei, regiune care și-a autoproclamat autonomia. Sursa susținea că SUA au testat vaccinuri anti-COVID pe cetățeni ucraineni, dintre care unii au murit.

Carter a declarat că acesta este un exemplu de “autoritarism digital”, alături de bine-cunoscutele atacuri cibernetice și piraterie ordonate de la Kremlin.

O abordare similară a fost adoptată de China, unde, a adăugat generalul, partidul comunist pune în practică mecanisme de supraveghere în masă, monitorizându-și și clasificându-și cetățenii în funcție de comportamentul pe care îl au în spațiul online.

Armata britanică are o unitate specială de combatere a propagandei și dezinformării, Brigada 77. Însă, în mod tradițional, capii armatei nu comentează sub nicio formă despre activitățile, amploarea și scopul acestor activități.

 
 

Urmărește-ne pe Google News