Declaraţia șefului armatei franceze a fost făcută într-o conferinţă de presă comună cu omologul său suedez, generalul Micael Bydén, aflat în vizită la Paris.
„Armata ucraineană nu are neapărat nevoie de trupe care să producă efecte alături de ea. Ea luptă cu mult curaj, deja cu o eficiență remarcabilă”, a precizat generalul Burkhard.
Dar „războiul se va încheia atunci când Rusia va înceta să mai atace. Pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să îi arătăm lui Vladimir Putin că mediul psihologic în care el îşi imaginează războiul nu este unul calm”, a adăugat el.
Preşedintele rus „şi-a construit manevra pe ideea că Occidentul nu va intra niciodată în Ucraina și că se va mulțumi doar să furnizeze arme. Trebuie să-i arătăm că nu va putea folosi această logică pentru a merge până la capăt, deoarece această idee nu este corectă”, a continuat generalul francez.
„Intenţia preşedintelui (Emmanuel Macron, n.r.) este de a-l face pe Vladimir Putin să înţeleagă că suntem conştienţi de ceea ce se întâmplă în Ucraina”, a subliniat Burkhard.
Pe de altă parte, generalul Burkhard nu a făcut distincţia între trimiterea de trupe „combatante” şi „necombatante”, aşa cum a făcut-o ministrul forţelor armate, Sébastien Lecornu, pe data de 8 martie, notează Le Monde.
Armata terestră franceză se pregăteşte pentru „cele mai dure” angajamente
În urmă cu două zile, şeful Statului Major al infanteriei franceze, Pierre Schill, a afirmat că armata terestră franceză se pregăteşte de angajamentele „cele mai dure”, în contextul în care duelurile verbale s-au intensificat intensifică în ultimele luni între Paris şi Moscova, la peste doi ani după declanşarea invaziei ruse în Ucraina.
Armata franceză „este pregătită. Indiferent de evoluţiile situaţiei internaţionale, francezii pot fi convinşi, soldaţii lor vor răspunde prezent”, a asigurat, într-un editorial pe care l-a semnat marţi, 19 martie, Pierre Schill, tot în cotidianul Le Monde.
„Pentru a se apăra de agresiune şi a-şi apăra interesele, armata franceză se pregăteşte pentru cele mai dificile angajamente, face cunoscut acest lucru şi îl demonstrează”, a susținut comandantul trupelor terestre, citat de AFP și Agerpres.
Emmanuel Macron a stârnit recent o dezbatere intensă în Franţa şi în cadrul NATO atunci când a declarat că „nu poate exclude” posibilitatea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina în viitor.
În pofida controversei, Macron a asigurat ulterior că cuvintele pe care le-a folosit au fost „bine gândite” şi „măsurate”, afirmând în acelaşi timp că respinge orice „logică de escaladare” cu Moscova.
Obiectivul generalului Schill este „că puterea demonstrată de forţele noastre schimbă tendinţe”, „descurajează atacurile împotriva Franţei”.
Conform acestuia, Franţa se bazează în special pe descurajarea nucleară, care „a protejat interesele sale vitale”, precum şi pe „forţe antrenate care sunt interoperabile cu armatele aliate”, în principal europene.
Oficial, Franţa are capacitatea de a angaja 20.000 de oameni în termen de 30 de zile şi se dotează cu mijloace pentru a comanda până la 60.000 de oameni, francezi şi aliaţi, potrivit lui Pierre Schill.
În total, Franța are efective de 121.000 de soldaţi şi poate apela la 24.000 de rezervişti ca întăriri, potrivit armatei terestre franceze.
După începutul războiului în Ucraina, la 24 februarie 2022, mulţi parlamentari şi experţi s-au arătat îngrijoraţi de nivelul de dotare al armatei franceze, care nu ar permite trupelor terestre să reziste mai mult de câteva luni în cazul unei confruntări directe.
Către sfârşitul anului 2024, Parisul speră să producă între 4.000 şi 5.000 de obuze pe lună faţă de 1.000, cât fabrica înainte de lansarea invaziei ruse din Ucraina.
Dar această cantitate reprezintă jumătate, dacă nu chiar o treime din obuzele trase de forțele Moscovei în Ucraina într-o singură zi.
În caz de agresiune, Franţa ar fi însă asigurată de sprijinul NATO, al cărei Articol 5 din tratatul fondator stipulează că orice atac împotriva unei ţări membre trebuie să antreneze o ripostă colectivă din partea organizaţiei, amintește AFP.
Foto: Profimedia Images
Citiți și:
- Franța pregătește un contingent militar care va fi trimis în Ucraina, spune șeful spionajului rus. „Va deveni o țintă prioritară”
- Emmanuel Macron nu exclude trimiterea de trupe occidentale în Ucraina, dar subliniază faptul că nu există un consens: „Înfrângerea Rusiei este esențială pentru securitatea Europei”
- „Secretul” dezvăluit de Macron prin declarațiile despre trimiterea de trupe occidentale la Kiev. „Toate statele aliate sunt prezente în Ucraina” – Le Monde
- Macron își susține declarațiile privind potenţiala trimitere de trupe în Ucraina: „Fiecare cuvânt a fost cântărit şi măsurat”
- „Un conflict cu NATO va fi inevitabil!” Reacția Kremlinului, după ce Macron a spus că nu exclude trimiterea de trupe occidentale în Ucraina
- Macron nu exclude o operațiune terestră în Ucraina împotriva Rusiei: „E doar o putere medie cu arme nucleare”
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia
BRANDES • 22.03.2024, 09:08
Încet, încet opinia publică este pregătită pentru război, cam acestea sunt mesajele, inclusiv cu fiorosul necrofil Macron dând la sacul de box
Dragan1952 • 22.03.2024, 08:32
Este răspunsul lui Macron față de miștocăria cu care la primit Putin la Moscova.
valihaita • 22.03.2024, 08:21
Francezii si-au mai lasat candva oasele prin Rusia .Asa vor pati si acum..