„Generale Li, vreau să vă asigur că statul american este stabil şi că totul va fi bine”, i-a spus el în cursul primului apel telefonic, potrivit acestei cărţi bazate pe mărturiile anonime a 200 de responsabili americani. „Nu vom ataca, nici nu vom desfăşura operaţiuni militare împotriva voastră”, a mai adăugat.
Mai mult, Mark Milley și-a pus adjuncții să promită că nu vor asculta imediat niciun ordin extrem de la Donald Trump, în special privind utilizarea armei nucleare, după înfrângerea electorală a preşedintelui republican la 3 noiembrie.
Primul apel a avut loc pe 30 octombrie, cu puţin înainte de alegerile prezidenţiale americane. Generalul a reacționat astfel la informațiile serviciilor secrete americane care au ajuns la concluzia că China consideră iminent un atac american.
Al doilea a venit pe 8 ianuarie, la două zile după violențele de la Capitoliul american provocate de susținătorii lui Donald Trump și cu 12 zile înainte de finalul mandatului și învestirea lui Joe Biden. Ea a venit după o conversaţie telefonică cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, care dorea să se asigure că Donald Trump nu poate folosi codurile nucleare.
„Totul este în regulă”, i-a spus el omologului chinez. „Dar democraţia este uneori dezordonată”, a mai transmis Mark Milley.
Pe de altă parte, generalul Milley a reunit Statul Major pentru a sublinia că, dacă Donald Trump ordonă o lovitură nucleară, el este cel care trebuie să fie informat mai întâi. Generalul le-a cerut tuturor ofiţerilor reuniţi să confirme că au înţeles corect, au adăugat jurnaliştii Woodward şi Costa, potrivit cărora a fost un „jurământ”.
În plus, generalul le-a cerut directorului CIA din acea perioadă, Gina Haspel, şi şefului serviciului de informaţii militare, Paul Nakasone, să supravegheze orice comportament instabil al lui Donald Trump.
„Unii pot crede că Milley şi-a depăşit autoritatea şi şi-a atribuit puteri excesive”, au scris autorii volumului.
În urma dezvăluirilor făcute de cei doi jurnaliști, senatorul republican Marco Rubio l-a acuzat pe general că și-a depășit atribuțiile și i-a cerut președintelui Biden să-l demită „imediat”.
„Este un precedent periculos pe care generalul Milley sau alţii l-ar putea folosi în viitor”, a adăugat el. „Acest lucru riscă să distrugă principiul bine stabilit în ţara noastră al controlului civililor asupra militarilor”, a continuat senatorul.
Woodward și Costa afirmă că Milley nu și-a dorit puteri executive, ci a căutat „să nu existe o ruptură istorică în ordinea internaţională, niciun război accidental cu China sau cu alţii şi ca arma nucleară să nu fie utilizată”.
Statul major al armatei americane nu a oferit niciun comentariu.