Procurorii anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a doi ofițeri din cadrul Brigăzii de Operațiuni Speciale Brașov.
Anchetatorii spun că șeful Biroului de Operaţiuni Speciale din Braşov ar fi dezvăluit unor persoane neautorizate date din dosarele penale instrumentate fie de Direcția Națională Anticorupție, fie de alte structuri teritoriale de Parchet, date obținute în exercitarea atribuțiilor lui de serviciu.
„În perioada aprilie – mai 2020, inculpatul Rotaru Dorin, în calitatea menționată mai sus, ar fi divulgat unei persoane informații nedestinate publicității, din două dosare penale (din care unul era al DNA) în care era delegat să desfășoare diverse activități. Concret, acesta i-ar fi transmis în două rânduri persoanei respective că este vizată de măsuri de supraveghere tehnică și că va face obiectul unor mandate de percheziție domiciliară”, au transmis procurorii DNA, joi.
Totodată, în perioada 18 martie – 09 aprilie 2022, ofițerul l-ar fi anunțat pe un om de afaceri despre faptul că procurorii continuă cercetările într-o cauză penală care ar avea ca obiect infracțiuni de corupție săvârșite de un agent din cadrul Poliției Rutiere Brașov și că în viitor este posibil ca cercetările să fie extinse și asupra omului de afaceri.
Acesta „ar fi determinat-o pe subalterna sa, Dîmbu Bianca Elena, să nu precizeze într-un document care urma să fie atașat la dosarul de urmărire penală aspecte relevante în administrarea probatoriului”, mai spun anchetatorii.
Rotaru Dorin va fi prezentat azi Tribunalului Brașov cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Birourile de Operațiuni Speciale fac parte din Direcția de Operațiuni Speciale, aripa de forță a MAI care pune în executare ordonanțe ale procurorilor, mandate ale instanțelor de interceptare, înregistrare ambientală, supraveghere operativă, fotografiere de la distanță, localizare și alte asemenea activități de documentare informativă în dosarele procurorilor și polițiștilor judiciari.
Fostul șef al Brigăzii de Operaţiuni Speciale Braşov, Emanoil Mirică, a fost trimis în judecată anul trecut tot pentru divulgare de informații din anchete. Era vorba de date dintr-un dosar privind atribuirea frauduloasă a unor contracte la spitale din Braşov şi Harghita.
El a fost condamnat luna trecută de Tribunalul Brașov la 6 ani de închisoare. Sentința nu este definitivă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro