Decizia a fost luată joi, 5 iunie, de Tribunalul Timiș, care a respins cererea apărării de a fi luată măsura controlului judiciar sau cea a arestului la domiciliu.
Vali Mitruş este „cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, în formă continuată (13 acte materiale), (…) complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, în formă continuată (6 acte materiale), (…) şi abuz în serviciu, în formă continuată (423 acte materiale)”, după cum se precizează în minuta Tribunalului Timiş, publicată pe portalul instanţelor de judecată.
Şeful Biroului pentru Imigrări Caraş-Severin fusese reținut pentru 24 de ore pe 4 iunie de procurorii DNA, în timp ce alte trei persoane au fost plasate sub control judiciar. Este vorba despre Andrei-Cătălin Huniadi, Cristian-Arthur Oncică, funcţionari în cadrul Biroului pentru Imigrări Caraş-Severin, şi P.C.S., administrator al unei societăţi comerciale.
Potrivit unui comunicat transmis de DNA miercuri, „în perioada 2022 – 2023, direct sau prin intermediar, inculpații Mitruș Vali și Huniadi Andrei Cătălin, cu ajutorul colegului lor, Oncica Cristian-Arthur, ar fi primit de la mai mulți oameni de afaceri, printre care și inculpatul P.C.S., implicați în migrația ilegală, sume de bani cuprinse între 2.100 de lei și 22.000 de euro și alte foloase necuvenite, pentru emiterea avizelor de muncă și prelungirea nelegală a dreptului de ședere în România în cazul a peste 1.137 cetățeni străini (majoritatea din Pakistan și Bangladesh (peste 80%), dar și din Sri Lanka, India, Nepal și Sudan)”.
În urma emiterii avizelor de muncă, unii dintre cetățenii străini erau preluați de reprezentanţii societăţilor pentru care erau eliberate documentele, cazaţi fără forme legale la diferite adrese şi trimiși să muncească ilegal la alte societăţi. Ceilalți străini erau preluați de membri ai rețelelor de traficanţi de migranţi şi „călăuziţi spre state din Vestul Europei, trecând ilegal frontiera de stat a României”, mai precizează anchetatorii.
Și alte persoane sunt urmărite penal în acest caz.