Mai mulți angajați de la Biroul Vamal de Frontieră Iași au fost audiați de DNA miercuri într-un dosar de evaziune fiscală şi corupţie. Joi dimineață, procurorii au anunțat că Dănuț Bolohan, șeful Biroului Vamal Iași, a fost reținut alături de doi vameși și un administrator de societăți comerciale, în timp ce un alt vameș a fost pus sub control judiciar.
Șeful Biroului Vamal Iași a fost reținut pentru cinci infracțiuni de luare de mită, din care trei în formă continuată. Funcționarii vamali sunt cercetați pentru infracțiunea de complicitate la luare de mită și dare de mită.
Administratorul de societăți comerciale a fost reținut pentru dare de mită.
Cum acționa rețeaua
Potrivit anchetatorilor, vameșii ar fi protejat activitatea mai multor firme care aduceau haine și parfumuri din Turcia, pentru care declarau la vamă o valoare mult mai mică, pentru evitarea taxelor.
Marfa era adusă în camioane înmatriculate în Turcia, Polonia sau Slovacia.
„Prin modul de acțiune, funcționarii vamali ar fi creat condițiile în care administratorii societăților comerciale să eludeze plata taxelor vamale în sensul în care valorile declarate în vamă să fie mai mici decât cele reale, iar controlul mărfurilor importate să fie formal sau inexistent (controlul se făcea doar pe documente, fără verificarea efectivă a mărfurilor)”, au transmis procurorii DNA, azi, într-un comunicat de presă.
În urma verificărilor s-a mai descoperit că erau situații în care erau prezentate documente comerciale/vamale de import, respectiv facturi externe false atât sub aspectul naturii bunurilor importate, cât și sub aspectul prețului declarat în vamă.
Mărfurile astfel importate ar fi fost valorificate în centre comerciale sau magazine de profil din județele Iași, Suceava, Botoșani, Ilfov, Sibiu, Arad, Ialomița și municipiul București.
„Taxa” ce ar fi fost cerută pentru fiecare autocamion intrat în vamă ar fi fost de aproximativ 300 de dolari.
Se estimează un prejudiciu de 58 de milioane de lei – 12 milioane de euro – la bugetul de stat provenit din neplata corespunzătoare a taxelor vamale.
Șeful Biroului Vamal Iași ar fi pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri suma totală de 24.500 de dolari. Totodată, el mai primea de la subordonații săi, cercetați și ei în dosar, sume de bani și alte produse, pentru a fi programați de serviciu în intervalele orare în care în vamă ajungeau camioanele.
În urma descinderilor de ieri, Autoritatea Vamală Română a anunțat că va coopera cu anchetatorii, iar în funcție de măsurile dispuse de organele de urmărire penală, va dispune măsuri de suspendare din funcția publică a personalului vamal implicat în activitățile de sprijinire a grupării infracționale.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro