„Nu am avut crize în sensul, nu ştiu, al celor care s-au întâmplat, poate în Franţa sau în alte ţări din UE. Şi sincer spun că nici nu dorim aşa ceva. Dacă mă întrebi pe mine, întrebarea este când se va întâmpla, nu dacă se va întâmpla. Pentru că, oricât de bun ar fi cineva în zona asta – şi vorbesc de servicii de top din lumea asta, cu care avem relaţii permanente de cooperare -, nimeni nu poate să acopere tot”, a spus șeful Brigăzii Antitero din cadrul Serviciului Român de Informații, Dorin Rădulescu.
Și a continuat: „Lucrurile au evoluat într-o asemenea măsură, încât încerci să te pregăteşti în fiecare zi, să ai capabilitatea să reacţionezi prompt, să ai viteză de reacţie, să poţi să foloseşti toate mijloacele, dacă nu poţi să previi, măcar pentru a diminua damage-ul pe care îl poate face un astfel de eveniment”.
Să dea Dumnezeu ca, cel puţin, ca şi predecesorii mei, când ne încheiem mandatul, să avem posibilitatea să raportăm conducerii: «Domnule director, în timpul mandatului meu nu s-au întâmplat evenimente de natură teroristă”» Asta ne dorim, fiecare dintre noi!
Șeful Brigăzii Antitero din cadrul Serviciului Român de Informații, Dorin Rădulescu:
„Misiunea noastră, până la urmă, primul obiectiv pentru care noi lucrăm şi cu care ne motivăm oamenii, este prevenţia!”, a mai spus el.
România, la nivelul „precaut”
Din 5 martie 2020, Consiliul Suprem de Apărare a Țării, la propunerea SRI, a aprobat actualizarea Sistemului Naţional de Alertă Teroristă (SNAT).
De atunci, în România, nivelul de risc terorist este reprezentat pe patru niveluri, după cum urmează:
- scăzut – VERDE – se instituie şi se menţine atât timp cât nu există riscuri – sau, dacă există, acestea sunt minime – de comitere a unui act de terorism
- precaut – ALBASTRU – se instituie şi se menţine atât timp cât există risc de producere a unui act de terorism, dar probabilitatea de comitere a acestuia este scăzută
- ridicat – PORTOCALIU – se instituie şi se menţine atât timp cât există un risc semnificativ de producere a unui act de terorism, iar probabilitatea de comitere a acestuia este ridicată
- critic – ROȘU – se instituie şi se menţine atât timp cât există un risc iminent de producere a unui act de terorism
În acest moment, potrivit SRI, nivelul de alertă teroristă din România este cel ALBASTRU, numit „precaut”, adică al doilea dintre cele patru posibile.
Din 2004, de la instituirea Sistemului Naţional de Alertă Teroristă (SNAT) şi până în prezent, nivelul de alertă teroristă a fost ALBASTRU – precaut – cu excepţia unei perioade scurte, cu ocazia Summit-ului NATO de la Bucureşti din 2008, când s-a decis ridicarea nivelului la GALBEN – moderat, existent la acea dată, pentru 30 de zile.