„Orice condiționare sau limitare a exercițiului drepturilor sau libertăților fundamentale trebuie să îndeplinească cerintele articolului 53 din Constituție, alineatele 1 si 2, respectiv a standardelor stabilite de CEDO. Prima condiție pentru a fi constituțională este ca această limitare/condiționare să fie adoptată prin lege. În acest moment, în analiza mea, nu există un cadru legal, respectiv o lege adoptata de parlament, care să stabilească aceste condiționări sau limitări”, a declarat joi pentru Hotnews Asztalos Csaba, șeful Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.
Ele nu pot fi adoptate prin Hotărâre de Guvern care este act administrativ al admistrației centrale și nici prin ordin de ministru. Legea 55 din 2020 nu reglementează aceste restricții în mod expres și nu poate constitui temei legal pentru adoptarea acestor restrictii sau condiționalități. Chiar și adoptarea ordonanței de urgență ar putea să ridice semne de neconstituționalitate.
Asztalos Csaba.
El a precizat că în alte state, cum ar fi Franța sau Italia, aceste măsuri au fost expres reglementate prin lege și nu prin acte administrative cum sunt hotărârile de Guvern sau ordinele de ministru.
Întrebat dacă o condiționare de certificatul verde a accesului în anumite locații sau la evenimente este sau nu discriminatorie, șeful CNCD a răspuns că adoptarea unei astfel de măsuri printr-o lege ar putea trece „testul nediscriminării”.
„Dacă aceste măsuri ar fi adoptate prin lege, din punctul meu de vedere, ar putea să treacă testul nediscriminării, în sensul că nu ar fi discriminatorii dacă se urmărește atingerea unui scop legitim, iar măsura este una adecvată și proporțională cu scopul urmărit. În acest caz există un scop legitim, protectia sănătății publice, prevedinrea răspândirii COVID-19. Măsurile propuse sunt adecvate și necesare și proporționale cu scopul urmărit”, a mai spus Asztalos Csaba.
Comitetul pentru Situații de Urgență a decis, în cadrul ședinței de joi, ca certificatul verde să devină obligatoriu în toate zonele unde rata de infectare depășește 3 la mia de locuitori. Românii vor avea acces la nunți, botezuri, la meciuri, în sălile de sport, în cinematografe și restaurante doar dacă vor prezenta certificatul verde, care atestă vaccinarea, testarea ori trecerea prin boală.
O decizie finală a CNSU trebui validată printr-o hotărâre de guvern.
Certificatul verde digital atestă dacă o persoană este vaccinată împotriva COVID-19, dacă are un test negativ sau dacă a trecut prin boală. El este folosit de la 1 iulie pentru călătoriile în interiorul UE. Pe 30 august, guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care creează cadrul legal pentru a putea fi folosite și în plan intern.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro