„Noi pe toţi pacienţii îi obligăm, nu îi întrebăm, îi obligăm să fie testaţi pentru COVID. Cel puţin la mine, în Spitalul Fundeni, secţia de hemato-oncologie, unde avem pacienţi imuno-deprimaţi, noi îi testăm pe toţi, chiar şi pe cei vaccinaţi, pentru că noi nu avem siguranţa că vaccinarea îi protejează pe aceştia şi trebuie să fim foarte foarte atenţi”, a spus Daniel Coriu.
„Ce facem cu personalul medical care refuză vaccinarea? Sigur, obligatoriu testare. Dacă un lucrător în sănătate refuză dreptul la vaccinare, acest drept de a refuza vine cu obligaţia testării, suportate de către persoana care refuză testarea”, a precizat Daniel Coriu.
Nu este posibil să avem o societate în care cetăţenii să aibă numai drepturi, noi trebuie să avem şi obligaţii. Să nu uităm că testarea nu exclude ca persoana respectivă, chiar testată, să transmită boala, ceea ce este imoral şi nedeontologic.
Daniel Coriu:
În pragul celui de-al patrulea val al pandemiei de COVID-19, președintele Colegiului Medicilor a atras atenția că spitalele se confruntă cu o acută lipsă de personal, în special în ceea ce privește medicii de terapie intensivă.
„În România sunt în jur de 1.800 de medici ATI-şti, cu liberă practică, numărul este mic, noi am avea nevoie undeva de cel puţin trei ori mai mult decât avem la ora actuală. Nu numărul este ceea ce mă îngrijorează pe mine, ci distribuţia acestor medici”, a declarat Daniel Coriu.
„Majoritatea medicilor ATI-şti sunt concentraţi în Bucureşti şi alte 5 judeţe: Cluj, Timiş, Iaşi, Dolj şi Mureş. Avem în România 4 judeţe unde există sub 6 medici pe judeţ, printre care Călăraşi, Giurgiu, Tulcea, iar dintre aceşti medici o parte sunt deja pensionari. Cum se practică medicina în acele judeţe, nu ştiu. Eu cred că trebuie să ne bazăm pe medicii tineri”, a menționat Daniel Coriu.
Prea puțini medici de familie
Una dintre cele mai grave probleme ale sistemului medical o reprezintă lipsa medicii de familie, în condițiile în care aproape jumătate se apropie de vârsta de pensionare.
„Medicina de familie este într-o situaţie dramatică. Este o problemă de strategie naţională, din păcate, complet neglijată de autorităţi. Medici de familie în România avem 14.500, dintre care în contract cu CNAS sunt în jur de 10.500. Puţin. Aproape 50% au peste 60 de ani, în câţiva ani noi nu vom mai avea medici de familie, iar sub 35 de ani avem 2,5%, intră foarte foarte puţini”, a declarat Daniel Coriu.
„Avem judeţe unde de 10 ani nu a mai intrat niciun medic tânăr de familie, sunt sute de localităţi fără medic de familie. Cifra reală nu o ştim, Casa ascunde aceste cifre, are toate aceste date, faptul că ei le ascund este o problemă care până la urmă este o problemă de siguranţă naţională, pentru că foarte curând ne vom trezi fără medici de familie”, a afirmat Daniel Coriu.
Președintele Colegiului Medicilor i-a sfătuit pe pacienți să aibă încredere în cadrele medicale și în protocoalele terapeutice.
„Pacienţii trebuie să aibă încredere în medic, în medicul lor, noi toţi trebuie să avem încredere în protocoalele terapeutice, aceste protocoale sunt elaborate de experţi, cei mai buni profesionişti pe care îi are această ţară, pe baza unor dovezi ştiinţifice. Este ceea ce avem mai bun, ceea ce lumea medicală mondială a produs în această perioadă”, a precizat Daniel Coriu.
„Nu văd de ce am avea îndoială, pentru că avem cu toţii certitudini legate de progresele în medicină, de ce să negăm aceste progrese, de ce să negăm expertiza unor oameni în ceea ce înseamnă crearea unui protocol oficial?”, a mai spus Daniel Coriu.
FOTO: Daniel Coriu – Facebook