„Trebuie studiată posibilitatea de a anula moratoriul asupra pedepsei cu moartea. În unele cazuri, aceasta trebuie folosită şi în aceste cazuri eu sunt susţinătorul pedepsei cu moartea”, a declarat Aleksandr Bastrîkin, citat de agenţia de presă de stat RIA Novosti.
Bastrîkin a avansat drept argument atacul din 22 martie de la sala de concerte Crocus City Hall. Acest atac revendicat de rețeaua teroristă Stat Islamic s-a soldat cu cel puţin 144 de morţi.
„Cei 15 acuzaţi” din acest dosar „vor primi maxim închisoare pe viaţă”, a declarat Bastrîkin, subliniind că în epoca sovietică pedeapsa cu moartea era posibilă începând de la două omucideri.
În Rusia, un moratoriu asupra pedepsei capitale, care nu a fost abolită oficial, este în vigoare din 1996, din perioada fostului președinte Boris Elțîn, notează AFP.
Vineri, Aleksandr Bastrîkin, citat de o altă agenţie de presă de stat, Interfax, a estimat de asemenea că un decret prezidențial (ukaz) al preşedintelui rus ar fi „pur şi simplu suficient” pentru a ridica acest moratoriu, fără a modifica Constituţia sau a organiza un referendum.
După atentatul de la Crocus City Hall, mai multe cadre ale regimului condus de Vladimir Putin au făcut apel la ridicarea moratoriului asupra pedepsei cu moartea pentru „terorişti”, o catalogare vagă în Rusia.
Aceste apeluri intervin într-un moment în care, după declanşarea ofensivei împotriva Ucrainei, puterea rusă reprimă tot mai puternic orice opoziţie faţă de Kremlin, cu pedepse cu închisoarea tot mai aspre, precizează AFP.
În Europa, doar Belarusul, o fostă republică sovietică aliată Rusiei, încă mai aplică pedeapsa cu moartea.