Banca elveţiană nu a putut fi redresată, fiind nevoie de intervenţia autorităţilor astfel încât Credit Suisse să fie preluată de rivala UBS Group AG.
„Este o zi tristă. Pentru voi toți și pentru noi”, a declarat Lehmann la Adunarea Generală a Acționarilor care a avut loc pe un stadion de hochei pe gheață cu o capacitate de 15.000 de locuri, într-o suburbie din nordul Zurichului.
„Îmi cer scuze că nu am mai putut să stopăm pierderea de încredere acumulată de-a lungul anilor și pentru că v-am dezamăgit“, a adăugat el. „Cei care se află la cârmă sunt și ei responsabili. Prin urmare, inclusiv eu”, a mai spus Lehmann.
Lehmann, care este președinte de un an, a declarat că, până în săptămâna în care a fost anunțată fuziunea forțată cu rivalul UBS a crezut într-o redresare reușită a băncii, însă spirala rapidă a evenimentelor a făcut ca „banca să nu mai poată fi salvată“.
Cum s-a prăbușit Credit Suisse
Pe 15 martie, preşedintele Saudi National Bank, Ammar Al-Khudairy, a spus că SNB nu poate investi mai mult capital, mai concret nu îşi va majora participaţia de 9,8% la Credit Suisse, din motive de reglementare, iar aceste declarații au dus la prăbuşirea acţiunilor băncii elveţiene. Acțiunile Credit Suisse, a doua bancă din Elveția ca mărime și a 17-a a Europei, s-au prăbușit cu până la 30%, atingând un nou minim istoric.
În urmă cu două săptămâni, UBS a acceptat să preia rivala Credit Suisse pentru trei miliarde de franci elveţieni, o tranzacţie agreată de Guvernul elveţian, Banca Naţională şi Autoritatea de reglementare a pieţelor financiare, pentru a se evita o prăbuşire a sistemului financiar elveţian.
Fuziunea dintre UBS şi Credit Suisse va avea loc fără aprobarea acţionarilor, deoarece autorităţile au decis eliminarea acestei obligaţii, invocând menţinerea stabilităţii pieţei financiare.
Acţionarii Credit Suisse vor primi doar 76 de centime pentru fiecare acţiune deţinută la această bancă.