Atât Ucraina, cât și opoziția belarusă au denunțat aceste transferuri de copii ca fiind deportări ilegale și au existat apeluri pentru emiterea unor acuzații internaționale de crime de război împotriva liderului autoritar din Belarus, similare cu acuzațiile aduse președintelui rus Vladimir Putin.
Acțiunile Crucii Roșii din Belarus au atras critici severe din partea Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie.
Minskul a fost cel mai apropiat aliat al Moscovei de la începutul invaziei ruse, președintele Alexandr Lukașenko permițând Kremlinului să folosească teritoriul belarus pentru a trimite trupe și arme în Ucraina. Lukașenko a permis, de asemenea, o prezență militară rusă în Belarus și desfășurarea armelor nucleare tactice rusești în țara lui.
Mai multe figuri ale opoziției belaruse l-au acuzat pe Lukașenko că a facilitat transferul forțat de copii ucraineni în Belarus, acuzații pe care Minskul le-a respins vehement.
Un reportaj difuzat miercuri, 19 iulie, de canalul de televiziune de stat Belarus 1 TV l-a arătat pe Dzmitri Shautsou, șeful Crucii Roșii din Belarus, vizitând orașul ucrainean Lisichansk din regiunea Luhansk, aflat sub ocupație rusă.
În filmare, el spune că organizația a fost implicată în mod activ în aducerea copiilor ucraineni în Belarus în scopul „îmbunătățirii sănătății” lor.
„Crucea Roșie din Belarus a avut – și ia și va lua – o parte activă în acest proces”, a declarat Shautsou.
Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a îndemnat Curtea Penală Internațională (CPI) „să emită un mandat de arestare” pentru Shautsou, afirmând că acesta „a mărturisit public crima de deportare ilegală a copiilor din zonele ocupate ale Ucrainei”.
Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie, care reunește 191 de organizații naționale, a anunțat că a contactat Crucea Roșie din Belarus pentru a-și exprima „profunda îngrijorare” și pentru a o sfătui să „oprească orice activitate similară pe viitor”.
Luna trecută, activistul de opoziție belarus Pavel Latushka a declarat că a furnizat CPI materiale care ar detalia transferul forțat a 2.100 de copii ucraineni din cel puțin 15 orașe ucrainene ocupate de trupele ruse pe teitoriul Belarusului, transfer realizat cu aprobarea lui Lukașenko.
În luna mai, biroul procurorului general ucrainean a anunțat o anchetă privind deportările forțate.
Autoritățile belaruse au confirmat că au găzduit peste 1.000 de copii, cu vârste cuprinse între 6 și 15 ani, aduși din zonele Ucrainei controlate de forțele ruse, din motive de sănătate. Primul grup de 350 de copii a sosit în aprilie, au precizat oficialii din Belarus, fără a oferi mai multe detalii.
Shautsou a declarat că lucrează cu o fundație caritabilă susținută de stat pentru a-i face pe „copii să uite ororile războiului și doar să se odihnească, să simtă că există o insulă de fericire”.
Crucea Roșie din Belarus este cea mai mare organizație umanitară din Belarus și face parte din mișcarea internațională a Crucii Roșii.
Organizația-umbrelă cu sediul la Geneva – Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie – a precizat că a aflat despre vizita lui Shautsou în Donbas prin intermediul presei. Organizația a adăugat că a sesizat comitetul său de conformitate, care investighează orice „presupusă încălcare a integrității”.
„Aceste acțiuni riscă să dăuneze încrederii în activitatea noastră de sprijinire a comunităților aflate în nevoie, oricine ar fi acestea și indiferent de care parte a frontului se află”, a transmis federația, într-o declarație trimisă agenției The Associated Press (AP).
Aceasta a subliniat că șeful Crucii Roșii din Belarus nu vorbește în numele federației, „iar declarațiile lui nu reprezintă opiniile noastre”.
Opozantul Pavel Latushka, care a fost un oficial de rang înalt în guvernul lui Lukașenko, insistă asupra faptului că ducerea copiilor ucraineni în Belarus este ilegală și încalcă normele internaționale. El a cerut CPI să lanseze o anchetă, deoarece unii dintre acești „copii se află sub tutela statului ucrainean, inclusiv orfani, copii cu dizabilități și cei ai căror părinți au fost decăzuți din drepturile părintești”.
„Avem dovezi că, după ce au fost luați din Belarus, unii copii ucraineni au ajuns în Rusia, ceea ce trebuie să devină subiectul unei anchete internaționale”, a declarat Latushka pentru AP.
În luna martie, CPI a emis mandate de arestare atât pentru Putin, cât și pentru comisarul său pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova. Judecătorii de la Haga au declarat că au găsit „motive rezonabile de a crede” că cei doi sunt vinovați de deportarea ilegală a copiilor și de transferul ilegal al copiilor din teritoriile ucrainene ocupate în Rusia, ambele fapte constituind crime de război. Moscova a respins vehement acuzațiile aduse lui Putin și Mariei Lvova-Belova.
Marți, membrii Parlamentului European au cerut CPI „să ia în considerare un mandat de arestare similar” pe numele lui Lukașenko.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina