Potrivit oficialului NATO, „faptul că timp de 20 de ani România a organizat de trei ori această importantă sesiune a AP NATO arată că suntem membri de încredere, voluntari şi devotaţi ai Alianţei”.
”Exemplul acesta nu este semnificativ, semnificativă este însă acţiunea Armatei Române în teatrele de operaţii din exterior, fie că e vorba de Afganistan, fie că e vorba de Balcanii de vest sau de misiunile de pe marile fregate din Marea Mediterană sau în Nordul Africii, adevărat, sub egida Uniunii Europene, pentru a lupta cu piraţii. Sesiunea anuală a AP NATO este cu siguranţă cea mai importantă organizată de noi până acum sau cel puţin de la finalul Războiului Rece, pentru că se întâmplă într-o perioadă în care Alianţa NATO este profund subminată şi se încearcă destabilizarea, dacă nu chiar destructurarea Uniunii Europene. Sunt atâtea zone fierbinţi, dacă ne uităm pe harta globală”, a mai declarat Vergil Chiţac la conferinţa de deschidere a AP NATO.
Chițac a menționat că există o imagine exactă a spaţiului de securitate din zona euroatlantică, chiar a spaţiului mondial de securitate, care este cel puţin complex, apreciind că peste tot se aşterne spectrul terorismului care planează în orice moment.
„Rapoartele pe care le vom dezbate, le vom aproba in cadrul celor cinci comisii lucrative ale AP NATO, temele pe care vor conferenţia speakerii în domeniile pe care le reprezintă acoperă majoritatea problemelor politice majore şi de securitate cu care se confrunta Alianţa în momentul de faţă”, a arătat el.
Dragnea: România a alocat, în acest an, 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare și deţine o poziţie strategică în zona Mării Negre
Și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea a subliniat importanța Adunării Parlamentare NATO, despre care spune că este ”un important forum pentru dialogul parlamentar internaţional, unde delegaţia României are un obiectiv clar, și anume consolidarea poziţiei ţării noastre în structurile politice, economice şi strategice internaţionale”,
„Începând de astăzi, Parlamentul României va găzdui a 63-a sesiune anuală a Adunării Parlamentare a NATO, un important forum pentru dialogul parlamentar internaţional, unde delegaţia României are un obiectiv clar: consolidarea poziţiei ţării noastre în structurile politice, economice şi strategice internaţionale şi promovarea obiectivelor noastre politice majore, în concordanţă cu apărarea intereselor naţionale. Mai mult, România a alocat, în acest an, 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare şi, în acelaşi timp, ţara noastră deţine o poziţie strategică în zona Mării Negre şi îşi intensifică eforturile şi măsurile în sprijinul apărării şi securităţii, alături de aliaţii şi partenerii săi, prin onorarea angajamentelor internaţionale. La nivel european, în 2019, România urmează să deţină preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, ceea ce va conferi regiunii Mării Negre o mai mare vizibilitate pe agenda europeană”, a scris preşedintele Camerei Deputaţilor pe Facebook.
Citește și: Enciclopedia ciudățeniilor religioase mondiale: De la ”Biserica celui mai prost regizor”, la ”Dumnezeul din spaghete”