UPDATE. Colonelul Corcodel a fost arestat preventiv de Curtea de Apel Bucureşti. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la instanţa supremă.
Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism l-au reținut pe Marian Corcodel și cer vineri arestarea lui preventivă pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi camătă.
În același dosar este cercetat, sub control judiciar, Octavian Cristescu, comisar şef la Departament de Informaţii şi Protecţie Internă, în prezent Direcția Generală de Protecție Internă a Ministerului Afacerilor Interne. Procurorii îl acuză că știa ce fac Marian Corcodel și cei care îl ajutau, dar nu a anunțat conducerea MAI și nici nu a sesizat anchetatorii, ba mai mult, a sprijinit grupul infracțional organizat, la protejat și consiliat pe Corcodel.
Procurorii DIICOT spun că grupul infracțional organizat a fost constituit în 2011, de Marian Corcodel, care deși era colonel și comandantul Bazei de Administrare şi Deservire a Jandarmeriei Române, s-a folosit de funcție pentru a le cere unor subordonați militari să pună în aplicare planul său de cămătărie și delapidare. Trei jandarmi au devenit astfel ajutoarele lui Corcodel, toți fiind acum ceretați alături de șeful lor.
Colonelul cămătar era cunoscut printre subalterni ca ”Banca Română de Comerț Corcodel”
”Beneficiarii” împrumuturilor cu dobândă erau subordonați ai lui Marian Corcodel sau persoane din cercul lui relațional, cărora le dădea cu împrumut sume între câteva sute și câteva mii de euro, uneori chiar și zeci de mii de euro, dar pentru care cerea dobânzi între 10 și 20%. Dacă debitorii ajungeau în imposibilitatea de a achita banii luați cu camătă, erau executaţi silit.
Jandarmii spuneau despre cei care luau bani cu camătă de la șeful lor că ”au cardul la Corcodel”. Cei de la unitatea condusă de colonelul cămătar spuneau, când vorbeau despre el, că este ”Banca Română de Comerț Corcodel”.
”Investigaţia penală a evidenţiat faptul că, de multe ori, dobânzile achitate de debitori erau remise suspecților P.I.D., B.G.A. ori altor membri ai grupului infracțional, care predau ulterior sumele de bani lui Corcodel Marian. De altfel, la nivel Bazei de Administrare şi Deservire era răspândită expresia ”are cardul la Corcodel” (la propriu) pentru a ilustra o persoană îndatorată financiar, sau ”Banca Română de Comerț Corcodel”, au scris procurorii în ordonanța de reținere.
Colonelul cămătar din Jandarmerie punea subalternii să scoată pentru el motorină de la stația unității
Prpocurorii îl mai acuză pe Marian Corcodel că le-a cerut subordonaților săi care au fost de acord să îl ajute în planul de cămătărie și delapidare să scoată motorină de la stația de carburant a parcului auto al unității Jandarmeriei pe care o conducea. Jandarmii care aveau în administrare și gestiune bunuri ale unități au scos în timp mari cantități de motorină, care au ajuns la Corcodel și la alți membri ai grupului.
Procurorii DIICOT au făcut joi percheziții la Baza de Administrare și Deservire din cadrul Jandarmeriei Române, precum și la locuințele suspecților, unde au găsit foarte multe contracte de împrumut, atât în formă autentică, cât şi înscrisuri sub semnătură privată, dar și agende în care era ținută evidența strictă a debitorilor, a sumelor date cu împrumut și a banilor ce trebuiau restituiți cu camătă.
În biroul lui Corcodel, procurorii au găsit 50.000 de lei şi 55.000 de euro, urmând să stabilească provenienţa acestora.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro