În aprilie 2020, DNA investiga atribuirea unor contracte de achiziţie publică de către Spitalul de Boli Infecţioase din Braşov şi Spitalul Municipal din Odorheiu Secuiesc. Procurorii aveau indicii că preţurile erau supraevaluate, iar echipamentele și produsele medicale furnizate nu îndeplineau condițiile de conformitate sau nici măcar nu erau necesare în cele două spitale.
Atribuirea acestor contracte preferențiale plătite din bani publici a început în decembrie 2019 şi a continuat şi în perioada pandemiei. Managerii spitalelor organizau proceduri formale, fiind desemnată câștigătoare o singură firmă: SC Chantel Sante, condusă, în fapt, de Doru Bertea, medic stomatolog, care în trecut fusese șef al Casei de Asigurări de Sănătate Brașov, dar şi director adjunct al Direcției de Sănătate Publică Braşov.
Poliţist către anchetat: „Lucrurile sunt complicate un pic”
Bertea era medicul stomatolog al lui Emanoil Mirică, acesta ocupând de un an funcţia de șef al Brigăzii de Operațiuni Speciale Braşov din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române. Pe 10 aprilie 2020, DNA i-a delegat pe polițiștii din subordinea lui Mirică pentru a pune în executare mandatele de supraveghere a suspecţilor din dosarul achiziţiilor. În aceeaşi dimineaţă, Mirică a fost sunat de Bertea, iar discuţia lor a rămas consemnată în dosarul penal:
Bertea: Ori se dă cu bidineaua, ori nu. Restul îs povești. Pentru că io rămân acolo, ca acum 20 de ani, nu știu ce am făcut. Asta m-a deranjat, dar… parcă n-ați înțeles.
Mirică: Ba da, ba da, am înțeles… și știu mai multe. Dar…
Bertea: (n.n. neinteligibil) inexistența faptei, este încălcarea drepturilor omului, asta este. Dar dacă ne F, ne F. Rămâne așa cum… ca-n tren, cum se spune.
Mirică: Da. Nu e, că lucrurile sunt complicate un pic. Ăăăăăă….
Bertea: E, complicate. Cum să fie complicate?
Mirică: O să vă spun eu, o să vedeți că sunt foarte complicate.
DNA acuză că, din acel moment şi până în octombrie 2020, şeful din Poliţie l-a informat periodic pe cel cercetat. Mai întâi despre măsurile de supraveghere tehnică, iar Bertea a devenit mai precaut şi a început să folosească telefonul soţiei sau al şoferului său, contactându-l în continuare pe poliţistul care-i furniza date despre mersul anchetei. Nicio clipă Emanoil Mirică n-a bănuit că el însuşi se afla sub monitorizare.
Codificarea discuţiilor telefonice: „sora” = „ancheta”, „antibiotice” = „mita”
Activitățile celor doi au fost supravegheate în mod permanent, precizează DNA. Poliţistul şi afaceristul anchetat se întâlneau pe stradă, în curtea casei lui Bertea sau la cabinetul stomatologic al acestuia. În discuţiile telefonice, ei foloseau un limbaj codificat:
● „Cum se simte sora dumneastră” = „În ce stadiu e ancheta?”
● „Sora și-a găsit un alt medic de familie?” = „S-a schimbat procurorul de caz?”
● „Am un medicament pentru ăia micii”, „Poate mai completăm tratamentul ăla” = „Veniţi să vă mai dau ceva”
● „Să văd ieșirile alea (din spital)” = „Să văd informaţiile din dosar”
● „Au fost bune antibioticele de ieri?” = „Aţi fost mulțumit de ceea ce aţi primit?”
Atunci când se întâlneau, cei doi discutau pe faţă despre dosarul penal, iar toate convorbirile lor erau înregistrate ambiental.
„Dă-i, să-și cumpere poșetă”
Pe 8 mai 2020, după ce a cumpărat 500 de euro de la o casă de schimb valutar, Bertea s-a întâlnit cu Mirică în faţa casei lui. Vizavi era un imobil unde „stau penticostali”, i-a explicat stomatologul poliţistului care era îngrijorat, pentru că se simţea filat, după cum rezultă din discuţie:
Mirică: …[neinteligibil]… se tot uită pe geam …[neinteligibil]…
Bertea: …[neinteligibil]… să iei lu doamna ceva bun. Dă-i, să-și cumpere poșetă…[neinteligibil]…
Mirică: …[neinteligibil]… Mulțumesc frumos …[neinteligibil]…
Bertea: …[neinteligibil]… restu …[neinteligibil]… iei la copii… …[neinteligibil]… Te pup! …[neinteligibil]…
La acea întâlnire, în care procurorii spun că poliţistul a fost mituit, acesta i-a raportat lui Bertea că „ei acuma-s într-un stadiu destul de avansat”. Pe urmă, i-a explicat şi despre cum se face o anchetă şi despre „ce mai vorbesc oamenii, că îi mai provoacă, îl mai cheamă pe câte unu la anchetă și dup-aia, după ce iese de-acolo, s-apucă și sună sau mai vorbește cu cine ştie cine și începe și zice. Cam așa se pot demonstra.”
A stat o oră la poartă, aşteptând o bibilică
DNA mai spune că, pe lângă bani şi servicii stomatologice gratuite, şeful din Poliţie a primit de la Bertea mici, cârnați, ouă, cașcaval, unt, prăjituri, o găină, patru borcane de zacuscă de vinete și două borcane de gem de caise. Toate livrările de produse alimentare au fost contabilizate în stenogramele convorbirilor telefonice sau ambientale.
Astfel, la câteva zile după ce a primit micii, cei doi au discutat la telefon:
Mirică: Alo!
Bertea: Voiam să văd dacă au fost bune antibioticele de ieri, de alaltăieri.
Mirică: Da, da! Foarte bune! (n.n. – râde). Mulțumesc!
Bertea: Adică v-a salvat un piculeț de amigdalită, de ceva?
Mirică: Am salvat toată ziua cu ele ! (n.n. – râde)
Pe 16 octombrie 2020, Mirică a mers acasă la Bertea, care cumpărase special pentru el o bibilică, și „a așteptat la poartă aproximativ o oră, până când marfa a fost predată de furnizor”, notează procurorii DNA.
Cât cerea pentru o clasare
Patru zile mai târziu, în cabinetul stomatologic al lui Bertea, cei doi discutau despre procurorul de caz, pe care Mirică susţinea că îl poate influenţa ca să dea o soluţie de clasare. Iar Bertea a fost de acord ca pentru asta să-i trimită magistratului, prin poliţist, „vreo cinci, șase”.
Mirică: Ăăă… Aseară m-a căutat, ă… o procuroare de la DNA…
Bertea: Care? Aia care se mutase…
Mirică: Nu.
Bertea: Una nouă?
Mirică: Ăăă… Este… una care era acolo și atunci, dar nu era la ea dosaru. Acuma…
Bertea: Da te știe?
Mirică: Acuma e dosa… Da, mă știe… Am ajutat-o odată cu ceva. (…) Ea mi-a, ea mi-a dat de-nțeles… Întrebarea era, ăă… Dacăăă… ă…
Bertea: A, tu…
Mirică: …eu îi spun pă… ă…
Bertea: Să mă lase, să mă lase-n pace.
Mirică: Te lasă-n pace sau nu… (…) O s-o rog să-mi mai dea niște detalii.
Bertea: Hai, du-te și, în principiu, io vorbesc cu tine! Lasă-mă o lună și…
Mirică: …[neinteligibil]…
Bertea: …măcar vreo cinci-șase, îți dau! Dar în rest, nu! Tre să-ncasez bani!
Apărarea poliţistului: „Prezentam o legendă”
În februarie 2021, DNA l-a trimis în judecată pe Emanoil Mirică pentru patru capete de acuzare: folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității, compromiterea intereselor justiției, luare de mită şi trafic de influență.
Două luni mai târziu, Doru Bertea, care era acuzat în acelaşi dosar şi se afla în arest la domiciliu, şi-a pus capăt zilelor.
La procesul care a urmat la Tribunalul Braşov, Mirică a negat acuzaţiile DNA şi a spus că, de fapt, el culegea date din teren şi-i prezenta o legendă lui Bertea, furnizându-i date din anchetă doar pentru a-l trage de limbă. El a mai susţinut că banii pe care i-a luat de la afacerist erau în contul unui împrumut mai vechi, iar toate produsele alimentare primite erau contra cost.
Tribunalul Braşov a decis însă că probele adunate de DNA susţin fără dubiu vinovăţia lui Emanoil Mirică, iar pe 11 aprilie 2020, fostul şef al Brigăzii de Operațiuni Speciale Braşov a fost condamnat la 6 ani de închisoare.
Decizia nu e definitivă şi poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro